Câinii şi pisicile, cei mai buni terapeuţi
În caz că nu ştiai, prietenul tău cu blană îţi poate schimba definitiv calitatea vieţii. Şi aici nu este vorba doar despre dragostea necondiţionată pe care ţi-o oferă, ci şi despre efectele benefice pe care le are asupra sănătăţii.
Animăluţul tău de companie îţi poate reduce stresul şi anxietatea,ajută la scăderea tensiunii arteriale,îţi poate îmbunătăţii imunitatea şi chiar reduce riscul de atac de cord. Îţi este greu să crezi? Află din cele scrise mai jos cum funcţionează această terapie!Te liniştesc în situaţiile presante
Un studiu efectuat de specialişti în anul 2002 la Universitatea de Stat din New York arată că atunci când efectuează o sarcină stresantă,oamenii sunt mult mai relaxaţi atunci când sunt înconjuraţi de animalele lor de companie. Ei se liniştesc şi au rezultate mai bune alături de jucăuşele patrupede mai mult decât în situaţiile în care un membru al familiei sau un prieten apropiat le stă alături. Unele centre de tratament,specializate în dependenţă,nu numai că recomandă pacienţilor să ia în considerare obţinerea unui animal de companie,dar permit ca acestea să stea în instalaţiile de reabilitare.
Dacă îţi iei un animal de companie,ai şanse mari să-ţi scazi tensiunea arterială,mai ales dacă eşti hipertensivă. Specialiştii din centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor consideră că fidelitatea şi ataşamentul acestuia nu poate fi pus la îndoială în cazul în care ai nevoie de afecţiune. Îţi poţi pierde locul de muncă sau obiectele personale,dar nu vei pierde dragostea necondiţionată a animăluţului de companie.
Crezi sau nu,micul tău prieten poate fi cel mai bun medicament,mai ales când te supără dureri cronice,cum ar fi migrenele sau artrita. Un studiu de la Loyola University arată că oamenii care folosesc terapia cu animale de companie în timp ce sunt în convalescenţă se pot vindeca mult mai repede. De asemenea,unele studii chiar arată că proprietarii de animale au un nivel mai scăzut al colesterolului,în special bărbaţii.
Deşi câinii sunt adesea cunoscuţi pentru efectul terapeutic pe care îl au asupra oamenilor,nici felinele nu se lasă mai prejos. Dacă ai o pisică,sunt 30% mai puţin şanse să faci un atac de cord. În plus,ele te pot ajuta în recuperarea după o astfel de experienţă neplăcută.
Animalele de companie pot îmbunătăţi considerabil imunitatea. Copiii de la ţară cu vârste cuprinse între 5-7 ani,din gospodăriile care deţin animale de companie,merg la şcoală trei săptămâni pe an mai mult decât cei care nu au animale de companie,întrucât se îmbolnăvesc mai greu.