Caisele, remediul excelent împotriva constipaţiei
Caisele sunt fructe mici, dar ele conţin surse importante de substanţe nutritive. Aşadar, nu lăsa dimensiunea lor să te păcălească. Bucură-te de gustul acestor fructe de vară şi organismul te va răsplăti printr-o sănătate de fier.
Caisele sunt surse bogate de antioxidanţi
Avem nevoie de antioxidanţi pentru a ne proteja organismul de daunele provocate de radicalii liberi. Experţii în sănătate consideră că radicalii liberi sunt cei care provoacă cancerul, bolile de inimă şi alte afecţiuni. În acest caz, cele mai bune sunt caisele foarte coapte.
Previn cancerul de colon
Potrivit mai multor studii, caisele previn cancerul de colon pentru că substanţele nutritive care se găsesc în fructe ajută la autodistrugerea celulelor maligne.
Protejează vederea mai bine decât morcovul
Caisele ajută globul ocular să se menţină sănătos. Aceste fructe de vară sunt sursă bogată de carotenoide (vitamina A) şi alte substanţe nutritive care protejează ochii de daune. Potrivit unui studiu, oamenii care au mâncat zilnic câte 3 caise proaspete, au redus riscul afecţiunii oculare - degenerescenţa maculară – care poate apărea odată cu înaintarea în vârstă.
Previne constipaţia şi alte tulburări ale sistemului digestiv
Caisele conţin o cantitate mare de fibre, fie că sunt proaspete sau uscate. Două caise proaspete au 10% din cantitatea zilnică de fibră necesară şi două uscate 12%.
Previn afecţiunile cardiovasculare
Caisele sunt bogate în antioxidanţi, inclusiv antioxidanţi polifenolici precum flavonoidele. S-a constatat că, atunci când dieta este pe bază de flavonoide şi alte tipuri de polifenoli, există o scădere a riscului de afecţiuni cardiovasculare.
Informaţii nutritive
- o ceaşcă de caise proaspete are aproximativ 74 de calorii.
- 100 grame de caise uscate oferă o cantitate mare de betacaroten, care furnizează 20% din necesarul zilnic de vitamina A. Dar nu uita că aceste fructe au peste 40% zahăr.
- caisele sunt sursă importantă de vitaminele A şi C, potasiu şi fibre dietetice.
: