Calendarul îngrijirii plantelor

24 martie 2011   Casă și Grădină

Dacă iubeşti florile, este bine să ştii că au nevoie de îngrijire tot anul pentru ca, dintr-o sămânţă sau un bulb, să obţii cele mai frumoase exemplare şi să-ţi transformi casa într-un cămin primitor şi cald.

Ianuarie

Redu cantitatea de apă şi lasă pământul să se usuce între două udări. Măreşte umiditatea aerului din încăpere aşezând pe calorifere vase cu apă.

În această perioadă,plantele nu se fertilizează. Aeriseşte zilnic încăperile,dar nu lăsa aerul rece să bată direct pe ghivece. Verifică bulbii puşi la iernat şi,dacă au încolţit,scoate-i la lumină şi începe să-i uzi progresiv.

Februarie

Dacă ai grădină,este luna ideală pentru curăţarea pomilor de frunze şi de crengi uscate. Pregăteşte-te pentru transplantările de primăvară şi începe să cumperi de pe acum ghivece,compost şi bulbi.

În felul acesta,nu vei face un efort financiar mare când va veni vremea replantărilor. Ghivecele vechi pe care vrei să le refoloseşti vor trebui sterilizate.

Martie

Udă plantele mai des şi începe fertilizarea crescând doza progresiv,până ajungi la cantitatea recomandată pe ambalaj. Poţi muta în ghivece mai mari plantele care au stat la iernat şi poţi transplanta bulbii. După trei săptămâni,le poţi pune şi îngrăşământ.

Udă plantele cu apă la temperatura camerei,prin pulverizare. Dacă vrei să plantezi citrice,acum este momentul ideal!

Aprilie

Este luna în care poţi „rări” plantele. Divizează tufele şi plantează separat puieţii. Butaşii se vor pune în vase cu apă,în care se adaugă o picătură de îngrăşământ,şi vor fi ţinuţi la lumină puternică.

Plantele se vor uda la două,trei zile. Se dezgroapă trandafirii şi se fac tăierile;se poate începe plantarea gladiolelor.

Mai

Poţi scoate plantele care au iernat în casă pe balcon sau în grădină. Florile pot fi udate la 2-3 zile,dar,înainte de a le uda,verifică pământul la 2-3 cm adâncime.

Dacă este umed,nu-i cazul să le uzi. Verifică dacă plantele au paraziţi şi tratează-le cu insecticidul adecvat. Se plantează tuberculii de dalie şi se aplică îngrăşăminte suplimentare.

Iunie

Pulverizează frunzele cu apă dimineaţa şi seara. Pentru a stimula creşterea tufelor şi înflorirea,rupe lăstarii din vârful plantei.

Scurtează plantele agăţătoare ca să devină mai viguroase şi verifică-le,în continuare,de dăunători. Înlătură florile ofilite de la trandafirii pitici şi scurtează cu o treime lăstarul,ca să înflorească din nou.

Iulie

Dacă le-ai îngrijit bine,plantele au înflorit şi grădina sau balconul ar trebui să arate minunat. Adaugă turbă la suprafaţa ghivecelor mari,pentru a împiedica evaporarea rapidă a apei,şi udă florile dimineaţa sau seara,pe răcoare.

Acum se scot şi se pun la păstrare bulbii de lalele,narcise şi de zambile. Acum poţi să tunzi gardurile vii.

August

Asemenea lunii precedente,şi luna aceasta este dedicată florilor. Este momentul să fertilizezi şi să uzi plantele regulat,să speli frunzele cu jet de apă.

Este recomandat să pulverizezi plantele cu apă după asfinţit. Cactuşii şi plantele suculente se curăţă de praf cu o pensulă. Îndepărtează frunzele uscate.

Septembrie

Este luna în care poţi face din nou operaţia de înmulţire a plantelor sau de transplantare şi de pregătire pentru sezonul rece.

Octombrie

Acum este momentul să pregăteşti plantele pentru a fi mutate în casă:scurtează tulpinile,spală frunzele cu duşul şi îndepărtează stratul de pământ întărit de la suprafaţa ghiveciului,pentru a uşura pătrunderea apei.

Curăţă bine farfurioarele,pentru a îndepărta resturile de îngrăşământ şi ciupercile.

Noiembrie

Udările se reduc progresiv,cel mai indicat mod fiind pulverizarea frunzelor. Asigură umiditatea în cameră aşezând recipiente cu apă pe calorifere.

Plantele care rămân afară trebuie protejate împotriva gerului. Se face îngrăşarea pământului din grădină cu gunoi sau cu superfosfat.

Decembrie

Plantele au nevoie de puţină apă şi nu trebuie fertilizate. Când aeriseşti camera,ai grijă ca plantele să nu stea în curent.

Dacă ai o Crăciuniţă,aşază ghiveciul într-un loc ferit şi nu-l mai muta,ca să nu-şi piardă bobocii.

Mai multe