Când ştii că trebuie să mergi la psiholog? Iată semnele cele mai importante

29 decembrie 2020   Casă și Grădină

Terapia cu un psihoteraeut a fost considerată multă vreme un moft, cel puţin la noi în ţară. În ultimii ani, oamenii au devenit tot mai deschişi şi au realizat că de multe ori este o necesitate. Însă care sunt semnele că avem cu-adevărat nevoi să mergem la un psiholog

Dificultăţile în reglarea emoţiilor, eficienţa scăzută la serviciu, la şcoală, modificări sau perturbări ale somnului sau ale apetitului, dificultatea de a construi şi a menţine relaţii, confruntarea cu o traumă concretă, lipsă de bucurie pentru activităţile obişnuite sau hobby-uri, tristeţea, sănătate fizică precară, dependenţele sunt câteva dintre semnele clare că nu este ceva în regulă în viaţa noastră şi avem nevoie de sprijinul unui psihoterapeut, consideră psihologul Laura-Maria Cojocaru.

Dificultăţi în reglarea emoţiilor

Toţi ne simţim trişti, anxioşi sau furioşi la un moment dat în viaţa noastră, dar este important să fim atenţi la cât de des sau cât de intens simţim aceste emoţii. De exemplu, la bărbaţi, depresia este adesea ratată, deoarece temperamentul scurt sau iritabilitatea lor este asumată în mod greşit ca o trăsătură masculină. La copii, în loc să experimenteze o tristeţe crescută, mulţi manifestă iritabilitate, furie sau ostilitate faţă de ceilalţi. 

Eficienţă scăzută la serviciu şi la şcoală 

O scădere a performanţei la locul de muncă sau la şcoală este un semn obişnuit în rândul celor cu probleme psihologice sau emoţionale. Dezechilibrele pot afecta atenţia, concentrarea, memoria, energia şi pot duce la o apatie care afectează plăcerea de la locul de muncă sau chiar dorinţa de a munci.

Modificări sau perturbări ale somnului sau ale apetitului

Dezechilibrele psiho-emoţionale pot avea un impact profund asupra somnului şi apetitului. O persoană care este anxioasă poate avea insomnia sau un somn agitat, în timp ce cineva care este puternic deprimat ar putea dormi tot timpul

Dificultatea de a construi şi a menţine relaţii

Sănătatea noastră emoţională poate avea impact major asupra relaţiilor noastre într-o varietate de moduri - ar putea determina o persoană să se retragă de lângă cei apropiaţi, poate provoca insecuritate într-o relaţie sau poate duce la dependenţă e,oţională.

Lipsa de interes pentru activităţile obişnuite sau hobby-uri

Oamenii cu probleme psiho-emoţionale se simt adesea deconectaţi, îşi pierd interesul pentru lucrurile care de obicei îi bucurau indiferent dacă era vorba de hobby-uri sau de socializare. 

Tristeţea

Fie că este vorba despre un divorţ, o despărţire sau pierderea unei persoane dragi, depăşirea durerii de orice fel poate fi un proces lung şi dureros, mai ales dacă nu aveţi cu cine împărtăşi acea povară emoţională. Calvarul este de două ori mai dificil pentru cei care suferă pierderi semnificative într-un interval scurt de timp. 

Sănătatea fizică precară

Problemele psiho-emoţionale cauzate de stres, cum ar fi anxietatea şi depresia de exemplu, au atât efecte directe, cât şi indirecte asupra sănătăţii noastre fizice. 

Mai multe