Cangurul, campion la sărituri

22 noiembrie 2015   Casă și Grădină

Marsupiale cu picioare mari şi puternice, cangurii ţopăie cât e ziua de lungă. Sunt mamifere impunătoare, dar cu trăsături asemănătoare iepurilor. Deşi la prima vedere par animale inofensive, pot deveni periculoase când se simt ameninţate.

În întreaga lume există numeroase specii de canguri,cea mai întâlnită fiind cea a cangurilor roşii. Majoritatea cangurilor locuieşte pe continentul australian,dar sunt întâlniţi şi în pădurile din Tasmania ori în Noua Guinee.

Sunt mamifere impozante

Un cangur poate să măsoare în lungime până la 1,6 m şi să cântărească 90 kg. Are picioare puternice,o coadă lungă,blana scurtă şi urechi mari.Datorită membrelor inferioare foarte mari,aceste mamifere pot sări până la 7 m în lungime şi 2 m în înălţime şi să alerge cu 48 km/h.

Se deplasează prin salturi

Indiferent de habitat,mijlocul principal de locomoţie al cangurilor este săritul. Picioarele din spate sunt mult mai puternice şi mai mari decât cele din faţă,ajutându-i să facă hopuri. Săritul este un mijloc eficient şi rapid de deplasare,care le permite să acopere distanţe mari în teritoriile în care trăiesc.

Sunt foarte activi ziua

Când se hrănesc cu frunze,flori,iarbă sau insecte,fac o mişcare lentă şi se folosesc de coadă,pentru a se mişca. Pot să supravieţuiască mai multe zile fără apă. Cangurii sunt mamifere active pe timpul zilei. Au auzul foarte bine dezvoltat,şi la fel ca şi alte animale,sunt capabili să-şi mişte urechile în direcţii diferite,fără a muta restul capului.

Se apără reciproc

Convieţuiesc în grupuri mari,care pot să ajungă să numere şi 50 de indivizi,şi se protejează reciproc în caz de primejdie. Dacă unul dintre ei simte că este un pericol în apropiere,sare apăsat pentru a-i alerta pe ceilalţi.

Femela îşi poartă puii în marsupiu

Probabil cel mai cunoscut fapt despre canguri este că îşi transportă puii în marsupiu. La naştere,puiul de cangur este mic cât un bob de strugure. La aproximativ patru luni,el părăseşte culcuşul abdominal pentru perioade scurte,timp în care învaţă să se hrănească cu iarbă şi arbuşti pitici. Stă în siguranţă în buzunarul de sub pântece în jur de 20 de luni,în cazul femelelor,şi până la patru ani,în cazul masculilor. O particularitate aparte a femelelor este că pot determina sexul puilor lor. Mai mult,ele pot întârzia naşterea,când factorii de mediu sunt de natură să reducă şansele supravieţuirii micilor canguri.

Pericole cu care se confruntă

De regulă,cangurii se ascund de prădători în apă. Dacă însă inamicul se apropie prea mult,acest animal poate să-l doboare prin lovituri puternice de picioare. În afară de oameni şi de câinii sălbatici numiţi dingo,cangurii se confruntă cu câţiva duşmani naturali. Căldura,seceta şi lipsa hranei sunt cele mai mari pericole cărora trebuie să le facă faţă aceste mamifere.

Ştiai că…

… există mai mulţi canguri decât oameni în Australia? Mai mult,ei sunt simbolul naţional al acestei ţări şi imaginea lor apar pe timbre poştale,monede şi avioane.

… aceste mamifere nu pot merge înapoi şi nici nu pot să-şi mişte picioarele pe rând?

… când doi canguri se întâlnesc pentru prima dată,se adulmecă?

Mai multe