Capcane mortale: plantele carnivore

5 februarie 2017   Casă și Grădină

Deşi par inofensive la prima vedere, carnivorele prind cu uşurinţă în mrejele lor naivele insecte şi micile vertebrate. Cursa vegetală e complexă şi fără scăpare: enzimele digestive descompun prada, din care planta îşi extrage substanţele nutritive de care are nevoie.

Parfum,nectar şi culoare

Genul Sarracenia conţine aproximativ 10 specii de plante carnivore care sunt cunoscute în America de Nord şi sub numele de „plante-ulcior“. Având forma unei trompete alungite,Sarracenia(foto) foloseşte un arsenal alcătuit din parfum,nectar şi culoare pentru a atrage prada în interiorul său. Odată ce insecta a fost capturată,îi este imposibil să scape,din cauza suprafeţei alunecoase şi a firişoarelor fine din tubul plantei. Acesta emite un fluid cu enzime digestive care îneacă practic insecta,în vederea digestiei.

Plantele-curcubeu

Originare din Australia,Byblisreprezintă un gen de plante carnivore mici. Sunt supranumite plante-curcubeu,datorită strălucirii pe care o capătă frunzele acoperite cu mucilagiu,sub razele puternice ale soarelui. Acestea au un mecanism pasiv de prindere a prăzii. Frunzele sunt acoperite cu mici peri glandulari,care secretă o substanţă mucilaginoasă. Lichidul lipicios atrage insectele zburătoare,iar când aterizează pe frunze,se lipesc şi,dacă nu reuşesc să scape,mor de foame. Digestia plantei este ajutată de sucurile de pe frunze.

Mirosul dulceag atrage furnicile

Brocchinia Reductaeste o plantă originară din America de Sud şi se poate adapta la orice condiţii de mediu. Ea prinde prada în capcană cu frunzele sale mari,care se suprapun pentru a forma o cupă în care se strânge apa. Lichidul emană un miros dulceag,care atrage furnicile şi alte insecte. Odată ce insecta a ajuns în capcană,alunecă în apă şi,în cele din urmă,se îneacă,iar din acest moment planta începe digestia,cu ajutorul enzimelor şi bacteriilor.

Un labirint fără ieşire

Cunoscută şi sub numele de „plantacobră“ sau „crinul-cobră“,Darlingtonia californicaeste o plantă carnivoră care se găseşte în principal în nordul Californiei. Ea foloseşte capcane complexe pentru a ţine prada în tubul imens. Spre deosebire de alte plante carnivore,ea nu depozitează apa de ploaie,ci extrage apa din rădăcinile sale. În plus,comparativ cu rudele sale mâncătoare de insecte,planta are multe puncte false de ieşire,menite să extenueze prada. Această tehnică i-a determinat pe specialişti să o considere – pe bună dreptate! – una dintre cele mai eficiente plante carnivore. Capcana ei secretă un lichid care conţine o bacterie,iar aceasta ajută la descompunerea bietelor insecte ce îi cad în plasă.

Mai multe