Cârciumăreasa, regina grădinilor

24 martie 2011   Casă și Grădină

Originară din America Centrală, cârciumăreasa este o plantă cu multe specii şi subspecii, care nu necesită metode pretenţioase de îngrijire.

Florile pot fi simple,cu un singur rând de petale,sau sub formă de pampon,cu petale crem,galbene,roz,ciclam,roşu purpuriu sau portocalii.

Înmulţire

Metoda cea mai simplă de înmulţire este prin seminţe,pe care le semeni în jardiniere,primăvara,sau direct în grădină,prin aprilie. C

ând răsadurile din ghiveci au două frunze bine formate,se pot transplanta în grădină în mai-iunie,la distanţă de 25-50 cm,în funcţie de talia soiului,dar trebuie să ai mare grijă,pentru că rădăcinile sunt foarte sensibile. Pentru reuşită,scoate răsadurile cu cât mai mult pământ la rădăcină.

Îngrijire

Modestă,cârciumăreasa nu are nevoie decât de un sol bine drenat,calcaros şi de multă lumină. Este destul de „setoasă”,aşa că ai grijă s-o uzi des,dar nu pe frunze-sunt sensibile la umezeală.

Răsadurile trebuie rărite,pentru că,dacă tulpinile sunt prea apropiate,planta se sufocă şi nu va mai creşte. Umezeala în exces le provoacă făinarea,boală de care poţi scăpa prin stropirea plantei cu o soluţie dintr-o linguriţă de bicarbonat şi una de săpun lichid la un litru şi jumătate de apă.

Trucuri

-în timpul creşterii,dacă ciupeşti vârfurile plantei vei obţine o tufă densă,plină de flori,în loc de o plantă cu tulpina înaltă cu flori puţine,în vârf.

-florile care s-au ofilit trebuie îndepărtate,pentru a favoriza apariţia de noi boboci şi astfel vei prelungi sezonul de înflorire.

-dacă rupi lăstarii laterali,florile vor fi mai mari.

-dacă frunzele au o tentă galben-verzuie şi floarea nu se mai dezvoltă,trebuie să o tratezi cu o substanţă fertilizatoare.

Mai multe