Care sunt cele mai murdare locuri din bucătărie
Este foarte bine să fii cu ochii-n patru în ceea ce priveşte igiena atunci când mergi să iei cina în oraş, la restaurant, însă şansele ca şi în bucătăria ta să existe germeni pot fi destul de mari. Iată unde se pot ascunde!
De cele mai multe ori,oamenii cărora li se face rău din cauza mâncării,încep să se întrebe care a fost ultimul lucru pe care l-au mâncat ultima oară,însă foarte puţini sunt aceia care se gândesc că sursa problemelor de sănătate se poate ascunde chiar în propria casă.
Iată care sunt cele 5 zone din bucătăriecărora ar trebui să le acorzi o atenţie sporită:
1. Frigiderul
Cea mai mare greşealăşi cel mai des întâlnită,conform unor sondaje,este păstrarea incorectă a cărnii crude. Aceasta trebuie depozitată doar pe cel mai jos sertar din frigider,mai jos de fructele şi legumele crude. Oricât ar putea suna de scârbos,sucul de la carnea crudă ar putea curge pe celelalte alimente,contaminându-le. Temperatura ideală la care ar trebui reglat frigiderul este cea de 4,4°,deoarece frigiderele care au o temperatură mai ridicată pot determina apariţia listeriei,o bacterie destul de periculoasă,în special pentru femeile însărcinate şi pentru copiii şi adulţii cu un sistem imunitar scăzut.
2. Buretele de spălat vase
Comparativ cu alte zone ale bucătăriei care pot conţine o mulţime de microbi şi de bacterii,buretele este poate principala sursă a acestora,în special din cauza faptului că este mereu umed. Buretele pentru vase trebui schimbat des,de la primele semne de uzură sau dacă ştii că l-ai folosit pentru o perioadă îndelungată de timp. La fel trebuie procedat şi cu prosoapele,care trebuie bine dezinfectate la maşina de spălat,prin spălare la temperaturi ridicate.
CIteşte şi:Trucuri pentru curăţenie în bucătărie
3. Chiuveta
Bacterii fecale şi E. Coli au fost găsite în urma unui studiu de cercetare în aproape 50% din bucătării. Adeseori,acestea nu sunt atât de curate pe cât ar trebui şi asta din cauză că sunt puţine persoane care folosesc un dezinfectant. Mâncarea pe care o speli în chiuvetă,legumele,fructele şi carnea în mod special,conţin o mulţime de microbi,de aceea e bine să cureţi bine chiuveta la final,ca să nu contaminezi şi celelalte alimente.
4. Tocător
Pentru că multe alimente sunt tăiate înainte de gătit pe tocător,este important să îl cureţi înainte şi după a-l utiliza ca să te asiguri că nu are microbi. Carnea crudă sau produsele nespălate,de exemplu,pot avea multe bacterii,care se pot ascunde în crăpăturile tocătorului. Nu e cazul să îl înlocuieşti,ci doar să îl speli şi eventual să îl dezinfectezi.
5. Dăunători
Studiile au arătat că insectele,precum furnicile,gândacii şi muştele,cât şi rozătoarele se găsesc într-un procent de mai mult de 60% din case. Prezenţa acestora în alimente sau contactul direct cu mâncarea,pot creşte riscul de contaminare şi de transmitere a unor boli grave.