Castanul, copacul romanticilor şi al boemilor

30 octombrie 2016   Casă și Grădină

Ce ar fi anii copilăriei fără concursurile de adunat castane? Ce farmec ar avea adolescenţa fără un cântec de chitară sau fără un sărut furat sub ramurile falnicilor copaci?

Ce emoţie mai frumoasă pot trăi bătrânii,decât atunci când se plimbă la umbra lor,însoţiţi de amintirea nostalgică a primei întâlniri? 

Arborele cât un bloc de 10 etaje

Maiestuosul arbore atinge 20-35 de m înălţime,iar trunchiul lui poate măsura 2 metri în diametru la maturitate. Fructele maronii,protejate întreaga vară de capsula cu înveliş verde spinos,sunt cunoscute tuturor.

Diferenţa dintre fructele comestibile şi cele sălbatice

însă puţini ştiu care este diferenţa dintre cele comestibile şi cele sălbatice. Alea cresc pe toate drumurile sunt toxice-datorită conţinutului de esculină,au învelişul cu mai puţini ţepi şi sunt mai mari decât cele cultivate pentru comerţ.

Unde se cultivă în România  

În România,doar zona Maramureşului şi Banatul corespund condiţiilor climatice de cultivare a castanilor comestibili. În rest,majoritatea arborilor care au inspirit artiştii de-a lungul anilor,au fost sălbatici. Au fost,căci în ultimele decenii s-au tăiat tot mai des,mai ales de pe marginea bulevardelor din marile oraşe.

Bucureştiul de altădată

În Bucureştiul de altădată,iarna,vânzătorii ambulanţi ofereau trecătorilor castane comestibile,preparate pe jar şi ambalate în cornet de hârtie. 

Mai multe