Cât de eficiente sunt pastilele de dormit
Te confrunţi cu tulburări de somn, nu reuşeşti să dormi decât foarte puţin timp şi eşti din ce în ce mai obosită? Probabil că te gândeşti că ar trebui să iei nişte somnifere pentru a reuşi să te odihneşti. Dar te-ai întrebat vreodată dacă pastilele de dormit sunt sigure sau nu?
Somniferele te ajută să dormi atunci când eşti foarte stresată,ai fost într-o călătorie care are un alt fus orar,sau suferi de o boală care nu te lasă să dormi atât cât ar trebui.
Iată ce trebuie să ştii despre somnifere:
Există situaţii când pastilele de dormit chiar sunt de ajutor. Cu toate că somniferele nu tratează motivul care stă la baza dificultăţii de dormit,s-ar putea să te ajute să te odihneşti mai bine şi mai mult decât de obicei.Pastilele de dormit (somniferele) care sunt benzodiazepine fac parte din grupul de medicamente numite deprimante nervoase ale sistemului,care relaxează sistemulnervos.În schimb,pastilele de dormit nonbenzodiazepine par a avea un efect secundar mai sigur. Cu toate acestea,riscurile rămân,în special pentru cei care au anumite afecţiuni medicale,inclusiv hepatice sau insuficienţă renală.
Întotdeauna trebuie discutat cu medicul înainte de a lua somnifere pentru a trata insomnia.
Pastilele de dormit s-ar putea să te ajute să adormi mai repede sau să dormi mai mult timp. Riscurile şi avantajele somniferelor pot fi diferite şi sunt în funcţie de prescripţia medicală.
Înainte de a lua somnifere,discută cu medicul. Încearcă să obţii o imagine clară a rutinei de somn. Trebuie să excluzi
care duc la problemele cu somnul. Trebuie să ştii cât de des se iau şi în ce fel,ce alegeri să faci,pentru că se găsesc sub mai multe forme:pastile,spray oral sau tablete cu dizolvare.
În cazul în care ţi se prescrie somnifere,vezi dacă ţi se potrivesc sau nu. Spune-i medicului dacă pilula nu ţi se potriveşte,pentru a o înlocui. În plus,între timp trebuie găsite şi alte modalităţi de a adormi fără a fi nevoie de pastile.
Un program de somn regulat,evitarea de cofeină în exces sau seara,reducerea nivelului de stres,sau cel puţin menţinerea lui sub control,chiar ajută. De asemenea,cel mai bun tratament pentru insomnie persistentă este terapia cognitivă comportamentală care implică învăţarea de modificări de comportament.