Cât de necesare sunt vaccinurile

15 octombrie 2013   Casă și Grădină

Un organism slăbit se poate îmbolnăvi cu uşurinţă, iar în lipsa anticorpilor, pot apărea complicaţii. Nu doar copiii au nevoie de imunizare, ci şi adulţii, chiar dacă aceştia au o rezistenţă mai mare în faţa bolilor.

Cum acţionează

Vaccinurile sunt obţinute din microbi inactivi sau din substanţe care seamănă ca structură cu aceştia. Odată ce a pătruns în corp,serul stimulează organismul să producă anticorpi capabili să distrugă microbul respectiv.

Pentru bolile copilăriei

Vaccinarea contra oreionului,rubeolei şi a rujeolei are loc în copilărie,dar li se recomandă şi adulţilor,dacă persoana respectivă nu a dezvoltat una dintre aceste afecţiuni şi nici nu a făcut vaccin. Acest tip de imunizare este indicat şi femeilor care vor să rămână însărcinate.

Împotriva infecţiilor respiratorii

Vaccinul antipneumococic este recomandat mai ales persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace sau de boli autoimune,cât şi fumătorilor şi celor de peste 65 de ani. Virusul pneumococ poate declanşa afecţiuni grave ale căilor respiratorii inferioare şi superioare,de tipul sinuzitelor şi septicemiilor.

Ca să previi gripa

Momentul ideal pentru vaccinarea contra gripei este toamna,în intervalul septembrie-octombrie,pentru a permite organismului să producă anticorpii necesari combaterii virusului gripal. În mod normal,un vaccin antigripal are o eficienţă de 65-83%.

Contra hepatitei B

Vaccinul antihepatita B se face tuturor nou-născuţilor. Vaccinarea ar trebui să se repete la cei expuşi unui risc mai mare de infectare cu virusul B. Sub 20% din infecţiile acute duc la apariţia afecţiunilor cronice,ceea ce înseamnă că cei cu un sistem imunitar echilibrat elimină virusul fără niciun vaccin.

Ce reacţii adverse pot apărea

În general,  după vaccinare  se resimt durere locală,inflamarea sau înroşirea zonei în care s-a făcut injecţia,febra moderată şi diareea uşoară. Aceste simptome dispar,de obicei,în 48-72 de ore.

Vaccinarea de urgenţă

Dacă ai fost muşcată de un animal,este necesar să faci vaccin antirabic,în maximum 24 de ore,şi vaccin antitetanos (pentru a preveni afectarea musculaturii).

Sfatul specialistului:Dr. Roxana Grama,medic  pediatru,clinica Regina Maria,e-mail:roxana.grama@ reginamaria.ro

Vaccinurile obligatorii se oferă gratuit de stat,prin Casa de Asigurări. Cele mai multe se fac în copilărie,însă o parte dintre acestea pot fi repetate la vârsta adultă,conform indicaţiilor medicului specialist. Cei care suferă de boli acute febrile sau autoimune trebuie să le evite,întrucât vaccinurile pot agrava simptomele. În ceea ce le priveşte pe femeile care vor să aibă copii,este indicat să treacă aproximativ 6 luni de la vaccinare înainte de a rămâne însărcinate,pentru a preveni dezvoltarea anormală a fătului.

Mai multe