Ce analize e indicat să faci după 40 de ani

8 aprilie 2017   Casă și Grădină

După 40 de ani, organismul femeii trece printr-o serie de transformări, în special din cauza instalării perioadei de premenopauză. Doctorul recomandă ca după această vârstă să îţi faci un set de analize, care are rolul de a te înştiinţa cu privire la starea de sănătate a corpului tău.

Dacă ai peste 40 de ani,doctorii îţi recomandă să faci următoarele analize medicale anuale:hemoleucograma,glicemia,VSH,profilul grăsimilor (colesterol,trigliceride),probe hepatice (transaminaze),probe ale funcţiei renale (uree,creatinină),sideremia,calciu,magneziu,sumar de urină,TSH şi FT4,proteina C reactivă. Dar,în setul obligatoriu de analize de investigaţie ar mai trebui incluse şi câteva evaluări specifice care te ajută să descoperi la timp dacă suferi de vreuna din afecţiunile mai des întâlnite la femei.

Cu trimitere de la medicul de familie,aproape toate analizele se pot face gratuit. Evaluarea anuală este extrem de indicată pentru că,de cele mai multe ori,o boală depistată la timp îţi poate salva viaţa.

Ecografia mamară şi mamografia

Chiar dacă îţi verifici periodic sânii acasă,medicii recomandă,în special în premenopauză,investigaţiile de specialitate. Ecografia mamară de control trebuie făcută anual,preventiv,chiar şi în absenţa simptomelor. Prin intermediul acesteia se pot diferenţia chisturile de noduli şi se pot depista leziuni mici,care nu pot fi detectate doar prin simpla palpare. Cea mai bună perioadă pentru efectuarea controlului mamar este după ciclul menstrual,când sânii sunt mai puţini denşi. În ziua examinării nu se aplică antiperspirante la subraţ. O dată la 2 ani,în paralel cu ecografia la sâni care se face anual,se recomandă mamografia – radiografia glandei mamare.

Controlul ginecologic şi testul Babeş-Papanicolau

Starea şi felul secreţiilor vaginale îi dau medicului foarte multe informaţii despre starea de sănătate a zonei vaginale. Ca şi în cazul controlului la sân,cel mai bun moment pentru examenul ginecologic este imediat după menstruaţie,iar contactul sexual este interzis cu 24 de ore înaintea prezentării la control. Folosit în prevenţia şi în evaluarea cancerului genital,testul Babeş-Papanicolau se face împreună cu testul de depistare al cancerului de col uterin-cel mai eficient fiind cel realizat în mediu lichidpentru că are o precizie mai mare.

Controlul presiunii arteriale

Monitorizează-ţi zilnic tensiunea arterială! Controlul tensiunii este vital,în urma lui poţi afla dacă suferi de hipertensiune sau hipotensiune. După vârsta de 40 de ani,aceasta creşte,însă poate fi ţinută sub control cu tratament medicamentos şi cu un stil de viaţă echilibrat. Valorile normale ale presiunii arteriale la adulţi sunt:130/85 mmHg (optimă:120/80 mmHg).

Examinarea aluniţelor-dermatoscopia

Cancerul de piele face parte din categoria bolilor „tăcute“,care nu au simptome clare. Poate fi depistat în urma unui control dermatologic de specialitate,unde vor fi analizate aluniţele cu trăsături neobişnuite. Investigaţia constă în fotografierea aspectului aluniţelor din interiorul pielii cu ajutorul unui dermatoscop şi calcularea unui scor de risc. Procedura este nedureroasă,non-invazivă şi,datorită ei,se pot diferenţia leziunile pigmentare benigne de cele maligne. Depistat în fazele de început,cancerul de piele poate fi tratat cu succes.

Osteodensitometria

Este investigaţia care se face la recomandarea medicului:constă în măsurarea densităţii osoase,prin care se pune dignosticul de osteoporoză.Diagnosticarea cât mai precoce ajută la găsirea unor metode de stopare a pierderii masei osoase,ceea ce înseamnă că se reduce considerabil riscul de fracturi,în cazul în care ai oasele fragile.

Sfat:Analizele trebuie interpretate întotdeuana de către medicul specialist,nu individual sau prin compararea rezultatelor proprii cu rezultatele altor persoane.

Ştiai că...

...în general,cele mai des întâlnite diagnostice întâlnite la femeisunt:nodulii tiroidieni,nodulii mamari,calculii renali şi tumorile maligne în stadiu incipient.

...94% dintre ginecologi şi 91% dintre medicii de familie consideră că un program de examinare creşte şansele de supravieţuire.

Mai multe