Ce nu ştiai despre peruşi

24 martie 2011   Casă și Grădină

Faceţi cunoştinţă cu peruşii! Sunt foarte îndrăgiţi, mai ales datorită voioşiei şi inteligenţei lor. Vin din Australia, dar se acomodează destul de bine şi în casele noastre.

Cei mai mulţi au culoarea verde,dar există şi peruşi galbeni,albaştri,violeţi,albi sau o combinaţie a culorilor de mai sus.

Un peruş adult este cât o vrabie,are un colorit viu şi este,de obicei,foarte voios. Zboară pe ici,pe colo şi ciripeşte de mama focului. Dacă îl vezi trist înseamnă că este bolnav.eUn an la peruşi este egal cu 9-10 ani ai oamenilor,iar la 9 luni ating deja maturitatea.

Trăiesc în jur de 10 ani,dar sunt unele exemplare care pot supravieţui chiar mai mult.

Se ataşează mult de stăpânii lor şi suferă foarte tare dacă nu-i văd vreme îndelungată. Totuşi,revederea e una pe măsura aşteptărilor.

Dacă te străduieşti,îi poţi învăţa să vorbească. Trebuie să ai răbdare şi să le repeţi des un cuvânt sau o frază simplă. Le mai poţi înregistra cuvintele pe care le au de învăţat,ca să le audă şi când lipseşti din încăpere.

Mănâncă seminţe de mei şi de ovăz,aproximativ 15-20 g pe zi,ceea ce înseamnă o treime din greutatea lor. La acestea se mai adaugă ou fiert,amestecat cu biscuiţi sau cu pesmet,verdeaţă (salată,frunze de morcov,păpădie,lucernă etc.).

oul trebuie consumat repede! Dacă rămâne mai mult timp în colivie şi peruşul îl mănâncă îi poate provoca indigestii. Verdeaţa trebuie să fie proaspătă sau uscată,niciodată udă. Mai pune-i la dispoziţie şi ramuri de copac (salcie,plop,tei) pentru a-i satisface nevoia

de a roade ceva.

Bine de ştiut

Bolile nu reprezintă o problemă atâta timp cât peruşi au o alimentaţie corespunzătoare,aer curat,lumină şi spaţiu unde să zboare. Peruşii sunt destul de „dezordonaţi",

aşa că aşteaptă-te să faci curăţenie des în urma lor.

Nu le place să stea singuri,aşa că,dacă vrei să creşti peruşi,ia cel puţin o pereche.

După ce s-a obişnuit cu locuinţa,îl poţi lăsa să zboare prin cameră. Este foarte prietenos şi va socializa cu tine,aşezându-se pe umărul tău.

Masculul are în jurul nărilor o culoare albăstruie,iar femela,maro. Acest lucru se observă la câteva luni de viaţă.

Masculul este mai liniştit,mai blând şi mai grijuliu decât femela.Totodată,cântă foarte mult. Femelele sunt ceva mai bătăuşe şi agitate.

Mai multe