Ce să ştii când îţi alegi salteaua de dormit

19 iulie 2020   Casă și Grădină

„Cum îţi aşterni, aşa dormi“, spune o veche zicală românească. Iar aşternutul începe, cu ce altceva, dacă nu cu salteaua? Oricât de frumos ar fi patul, oricât de mătăsoase ar fi cearşafurile şi oricât de mult ţi-ai iubi perna, dacă salteaua nu este confortabilă, nici somnul nu va fi odihnitor.

Salteaua nu este nici pe departe un confort al civilizaţiei moderne. Primele datează de acum 7.000 de ani, iar arheologii care le-au descoperit spun că erau făcute din papură şi trestii. Desigur, în ziua de azi, nu mai căutăm prin mlaştini pentru a dormi bine, ci ne inspirăm din tehnologii care mai de care mai sofisticate, unele inventate chiar de NASA. Înainte de a opta pentru o marcă de saltea, alege pe ce fel de tehnologie vrei să dormi.

Clasicele arcuri

Dintre toate tipurile de saltele existente pe piaţă, cele mai cunoscute rămân şi astăzi cele cu arcuri. Bobinele de oţel au fost inventate în anul 1857, dar germanul Heinrich Westphal a fost primul care le-a aşezat într-o saltea, în anul 1871. Saltelele cu arcuri sunt populare şi în ziua de azi, fiind ideale pentru cei care îşi doresc o saltea mai... tare. Peste arcurile metalice plasate în mijlocul saltelei se lipesc straturi de feltru pentru susţinere şi confort. Diametrul, grosimea şi numărul arcurilor din saltea variază. Cu cât arcurile au o grosime mai mare, cu atât salteaua va fi mai fermă. Avantajele acestei saltele sunt preţul şi faptul că se aeriseşte uşor. Însă, dacă nu sunt bine făcute, saltelele cu arcuri se deteriorează repede. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă ai un dormitor umed, care tinde să ruginească arcurile din saltea.

Arcurile îmbrăcate

O tehnologie mai nouă sunt arcurile îmbrăcate individual. Şi aceste saltele au la mijloc un rând de arcuri, dar fiecare în parte este învelit în material textil, îmbinarea lor făcându-se fie prin lipire, fie prin coasere. Astfel, fiecare arc se adaptează independent corpului. Marele avantaj al acestei saltele este că persoana care doarme lângă tine nu va fi deranjată atunci când tu te foieşti în pat, căci acest tip de arcuri „absorb“ mişcarea. Pe de altă parte, este o saltea scumpă, iar săculeţii cu arcuri trebuie să fie bine ataşaţi unul de altul. Altfel, aceştia se deformează uşor şi afectează calitatea saltelei.

Spumă cu memorie

Salteaua care te „îmbrăţişează“, care are spumă cu „memorie“, este fabricată din poliuretan de mare densitate, care reţine forma corpului tău chiar şi după ce te-ai ridicat din pat. Altfel spus, atunci când te întinzi pe saltea, aceasta se mulează pe conturul corpului tău, în timp ce tu te afunzi puţin în ea. Este genul de saltea despre care nu prea există păreri neutre: ori o iubeşti, ori o deteşti. Este bazată pe tehnologia vascoelastică, descoperită de NASA în anii 1970, deşi acest tip de saltele a apărut în comerţ două decenii mai târziu. Materialul din care este făcut este sensibil la temperatură, motiv pentru care se adaptează pe forma corpului pe măsură ce acesta o încălzeşte. Tocmai de aceea este salteaua ideală pe timp de iarnă, deoarece încălzeşte exact suprafaţa pe care dormi. Dacă vrei să nu transpiri, totuşi, noaptea alege o saltea care conţine şi gel adăugat în material. Acesta are rolul de a răcori salteaua.

Alte spume

Printre cele mai populare tipuri de saltele sunt cele din spumă, fie poliuretanică, fie latex. Li se mai spune şi saltele cu bureţi. În principiu, sunt antialergenice şi uşor de întreţinut. În principiu, cu cât densitatea spumei este mai mare, cu atât salteaua este mai confortabilă şi mai durabilă. Un motiv în plus pentru a alege o saltea din latex, este faptul că aceasta este mult mai „blândă“ cu mediul înconjurător, fiind mai biodegradabilă decât restul, iar tratarea materialului necesită mai puţine chimicale.

Un somn pe valuri

Saltelele cu apă au fost „senzaţia“ anilor '70! Astăzi, sunt mai populare în cabinetele de fizioterapie, deşi mai există oameni care le vor acasă. Cel puţin, după o jumătate de secol de dormit pe ele, saltelele cu apă au fost mult îmbunătăţite, cele din ziua de azi făcând mai puţine valuri. În plus, unele pot fi băgate în priză, pentru a încălzi apa. Pe de altă parte, sunt saltele mai rigide, însă marele lor dezavantaj este o posibilă puncţie care, inevitabil, îţi va inunda casa. 

Topper, o soluţie mai ieftină

Dacă salteaua pe care o ai este încă destul de bună, dar ai vrea un plus de confort, optează pentru un topper, un fel de saltea mai subţire, ce se aplică peste salteaua de bază. Şi topper-ul poate fi din diverse materiale. Printre cele mai confortabile şi mai populare sunt topper-ele cu spumă de memorie. Există şi tipuri hipoalergenice, care au pe partea inferioară o tehnologie anti-alunecare. Se poate aşeza, deci, oriunde în casă, chiar şi pe podea, nu doar peste saltea.

Mai multe