Ce tip de sare alegi, ca să obţii rezultate perfecte în bucătărie

22 aprilie 2016   Casă și Grădină

Între diferitele tipuri de sare există diferenţe mari din punct de vedere al compoziţiei şi al rezultatelor pe care vrei să le obţii în bucătărie. Ştii să alegi sarea cea mai potrivită?

Floare de sare:pentru carne fină

În natură,se prezintă ca o pojghiţă subţire de cristale albe,formată pe suprafaţa mlaştinilor sărate. Este adunată manual,lăsată să se usuce la soare,timp de câteva luni. Cristalele rezultate sunt mai mari ca cele de sare fină,dar mai mici ca cele de sare gemă. Gustul lor este mai delicat. Se foloseşte pentru asezonarea cărnii,după ce a fost gătită.

Sare grunjoasă:pentru preparate în crustă

Este sarea nerafinată,de culoare gri,care se extrage direct din mare (sare de mare) sau din pământ (sare gemă). Este 100 % naturală. Conţine,în procent mare,clorură de sodiu,dar şi magneziu (sub formă de clorură),precum şi oligoelemente benefice pentru sănătate. O foloseşti la murături,saramură,la asezonarea apei în care se fierb pastele,la preparatele în crustă de sare.

Sare albă:la servire

Este tratată printr-un procedeu chimic pentru a fi curăţată de impurităţi,pentru a fi albită şi pentru a putea fi conservată mai mult timp. Conţine clorură e sodiul în procent majoritar (97 %),însă toate celelalte minerale naturale au fost eliminate. Este sarea pe care o prezinţi la masă,în solniţe.

Sare iodată sau fluorurată:pentru sănătate

Este sare îmbogăţită cu doi compuşi necesari bunei funcţionări a organismului – fluorul şi iodul-,şi care adeseori se găsesc în cantitate suficientă în anumite regiuni. Iodul este necesar bunei funcţionări a tiroidei şi dezvoltării psihomotorii. Fluorul întăreşte smalţul dinţilor şi încetineşte formarea cariilor.

Sare roz,sare albastră:pentru textură

Sunt aşa-numitele diamante de sare,recolatate sub formă brută,din minele de sare. Se prezintă sub formă de bucăţi de rocă,de dimensiuni variabile,care pot fi mărunţite. Astfel de „diamante” sunt sarea roz de Himalaia sau sarea albastră de Persia. Dau mâncărurilor aspect şi textură deosebite.

Mai multe