Ce vase de gătit alegi?

24 martie 2011   Casă și Grădină

Atâtea modele de tigăi, de oale şi de cratiţe te pun în încurcătură. Ideile noastre te vor ajuta să alegi mai uşor.

Cele mai rezistente

Vasele din inox sunt rezistente şi îşi păstrează aspectul nou mult timp. Dacă alegi astfel de oale,vei observa că se curăţă foarte uşor,iar mâncarea nu se lipeşte în timpul preparării. Oalele bune din inox au fundul de tip „sandvici”,din mai multe straturi.

Cele mai bune pentru copt

Vasele de tip yena sunt făcute dintr-o sticlă tratată astfel încât să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor. Ele distribuie uniform căldura şi se folosesc în special pentru gătitul la cuptor,pentru prepararea fripturilor,legumelor sau a deserturilor. Acest material se zgârie însă destul de repede,de aceea trebuie curăţate cu atenţie,imediat după folosire.

Cele mai antiaderente

Tigăile din teflon sunt la modă. „Găselniţa” lor este stratul antiaderent,care nu lasă mâncarea să se lipească. Însă folosirea teflonului a stârnit controverse,deoarece emană substanţe toxice.

Cele mai eficiente

Vasele din fontă sunt special concepute pentru gătitul pe foc de lemne sau pe cărbune. Fonta se încălzeşte greu,dar reţine căldura mult timp şi este ideală pentru gătitul la foc mic sau în cuptor. Multe dintre ele au un înveliş de ceramică la interior şi la exterior sau învelişuri protectoare non-adezive la interior.

Cele mai ieftine

Clasicele oale smălţuite sunt mai ieftine,însă gătitul în ele consum de energie şi multă de grăsime pentru a împiedica mâncarea să se lipească. Dacă sunt ciobite sau zgâriate,nu este indicat să le mai foloseşti,deoarece mâncarea se poate contamina cu metale grele.

Mai multe