Ceapa verde, nepoata unei legume din China
Cepele verzi pe care le vedem astăzi au parcurs o cale lungă până au ajuns pe mesele noastre. Au o rudă sălbatică, ce se găseşte într-o zonă din nord-vestul Chinei, în apropierea Kazahstanului.
Au fost aduse apoi pe teritoriul Europei,începând cu anul 1600. În prezent,ceapa verde se cultivă în zonele cu climă temperată.
Plantele cresc până la 20-30 cm,dar unele soiuri ajung chiar şi la 60 cm în lungime. Au frunze înalte şi goale la interior,care seamănă cu nişte tuburi.
Produc flori dispuse sub formă de sferă – ca un bulgăre alb.
În funcţie de zona geografică unde creşte,mai este numită şi „ceapă de primăvară“,„ceapă-ciorească“ sau „ceapă Welsh“.
Micuţele cepe verzi au foarte puţine calorii şi sunt bogate în antioxidanţi.
Frunzele proaspete din legătura de ceapă sunt ingrediente comune în bucătărie. Merg foarte bine în tocăniţe,încombinaţie cu cartofi,morcovi şi mazăre. E bună şi în clătite sărate,în reţetele de paste,supe sau sufleuri.