Cei mai simpatici câini pitici
Sunt drăgălaşi, pufoşi, micuţi şi au un lucru în comun: nu poţi să nu-i iubeşti. Fiecare are temperamentul şi caracteristicile proprii.
Klee Kai de Alaska,husky de buzunar
Dacă ai o pasiune pentru câinii nordici,husky-ul pitic,cum mai este el cunoscut,nu are cum să nu te cucerească. Este pur simplu o variantă mini a husky-ului Siberian. Nu este însă un bibelou,ci cu un patruped energic,gălăgios,dornic să iasă la plimbare şi,uneori,autor de stricăciuni prin casă. În lume nu există decât aproximativ 500 de exemplare,deşi cererea este în continuă creştere. Este loial şi puternic,în ciuda faptului că nu cântăreşte mai mult de 7-10 kilograme. Iubeşte oamenii şi este extrem de sociabil.
Terrierul american fără păr,paznic feroce
Apărută în anii 1970,această rasă este perfectă pentru persoanele care au alergie la părul de animale sau care nu vor să dea toată ziua cu aspiratorul. Este acoperit cu un strat de puf scurt,dens şi lucios. Terrierul american fără păr cântăreşte între 2 şi 7 kilograme,dar este activ şi musculos,ceea ce îl recomandă pentru pază. Niciun străin nu trece neanunţat de uşa casei în care locuieşte. Partea bună este că se înţelege bine cu alţi câini,pisici,copii de orice vârstă,dacă este familiarizat cu ei. Totuşi,cei care mai deţin animale foarte mici trebuie să fie precauţi. Se adaptează perfect la viaţa la apartament,cât timp este scos zilnic la plimbare. Nu este un animal de ţinut la curte.
Beagle,bufonul familiei
Beagle este un câine de vânătoare blând,dulce şi amuzant,care face orice pentru a-ţi capta atenţia. Blănosul acesta mic are nevoie de un dresaj susţinut,încă de mic,deci stăpânii trebuie să investească timp şi bani în educarea lui. Îşi iubeşte familia şi este un bun prieten pentru copii – dar are şi multă energie de consumat. Are picioare scurte şi un simţ olfactiv de invidiat:nu e de mirare,dat fiind că e dotat cu peste 220 de milioane de receptori de miros,inclusiv la nivelul urechilor. Deşi există două dimensiuni pentru Beagle,exemplarele nu au denumiri diferite şi nu sunt clasificate ca rase distincte. Asta înseamnă că nu există niciun standard de rasă pentru varianta pitică. De aceea,trebuie să cunoşti ambii părinţi ai puiului-care trebuie să aibă maximum 30-35 cm înălţime. Când crescătorii îi reproduc în mod deliberat pentru dimensiuni mai mici,pot să dezvolte o afecţiune numită nanism,ceea ce duce la deformarea picioarelor din faţă.
Chihuahua nu e recomandat oricui
Unii cred că popularitatea rasei poate fi atribuită filmului de succes „Chihuahua de Beverly Hills“. Probabil au dreptate. Acesta mai este cunoscut şi drept „câinele de buzunar“,dimensiunile sale minuscule făcându-l perfect pentru viaţa în apartament. Patrupedul are nevoie de socializarea corespunzătoare pentru a fi potrivit în familiile cu copii,dar chiar şi în acest caz bebeluşii sunt excluşi. Se pare că acestei rase nu i-a spus nimeni cât e de mică:câinele este agresiv şi gălăgios,dispus să îşi apere căminul şi familia cu orice preţ. Chihuahua a fost reprodus în două variante:cu blana lungă şi alta cu părul neted şi scurt. Înălţimea nu depăşeşte 25 cm,iar greutatea maximă este de 2,7 kg.