Cele mai bune alimente neperisabile de păstrat în cămară. Nu se ştie niciodată când vei avea nevoie de ele!

17 decembrie 2020   Casă și Grădină

Hrănitoare şi bune de folosit la mai multe preparate, alimentele neperisabile ar trebui să fie păstrate la îndemână. Pandemia aceasta ne-a mai învăţat şi cât de important este să ai ceva provizii în cămară pentru zilele negre, fie că eşti constrâns să te izolezi acasă, fie că apar pane de curent sau se sistează temporar furnizarea apei.

Dacă ai spaţiu în bucătărie pentru a stoca alimente neperisabile, atunci consideră-te norocos. Au o durată mai mare de valabilitate decât majoritatea alimentelor şi nu trebuie să fie refrigerate. Asta înseamnă mai mult spaţiu pentru celelalte produse esenţiale, fără a sacrifica cantitatea de alimente pe care o ai. Ca să nu mai vorbim că alimentele neperisabile sunt excelente în caz de urgenţă. Dacă ai o întrerupere a alimentării cu energie electrică care face ca alimentele din frigider şi congelator să se strice, poţi conta pe aprovizionarea cu alimente neperisabile.

În cazul în care vrei să ai câteva  provizi în cămară pentru situaţii neprevăzute, aceste alimente neperisabile sunt perfecte. Cele mai bune alimente neperisabile sunt hrănitoare şi pot fi utilizate în reţete diferite. Unele pot fi consumate ca atare, la mesele principale sau la gustări, iar altele sunt mâncăruri sau ingrediente perfecte pentru a îmbogăţi gustul mâncărurilor, cum sunt condimentele sau ierburile aromatice. Data viitoare când mergi la magazin, ia cu tine această listă de alimente neperisabile pentru a începe să iei câteva.

Conserve diverse

Există o varietate mare de conserve care se dovedesc salvatoare în unele situaţii. Cele cu fasole sunt cele mai căutate. Sunt foarte bogate în proteine şi pot fi incluse în multe reţete uşoare. Conservele cu legume şi fructe sunt ideale, pentru că nu mai este nevoie să ieşi frecvent pentru a le cumpăra pe cele proaspete sau umpli comgelatorul cu unele congelate. Le ai în cămară, le desfaci şi le foloseşti la diverse salate sau mâncăruri.

Fructe uscate

Cu siguranţă că fructele proaspete sunt cea mai bună alegere, dar şi cele uscate pot fi grozave. Stafidele şi merişoarele uscate pot fi o gustare uşoară, dulce sau pot fi puse într-o salată pentru a-i da aromă. Atenţie la unele fructe uscate care au adaos de zaharuri, ceea ce le poate face semnificativ mai puţin sănătoase. Optează pen pe lângă cele naturale!

Şi conservele de peşte sunt excelente. Nu există nimic mai bun decât un sandviş cu ton, care este uşor de făcut şi-ţi aduce un plus de proteine. Pune puţin mărar dacă doreşti s¬ă-i potenţezi aroma.

Nuci şi seminţe

Aceste alimente sunt surse bune de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine şi minerale. Sunt minunate atunci când sunt adăugate la o salată, dar şi consumate ca atare, la gustări ori în produse de patiserie. Ai putea chiar să-ţi faci propriul amestec de nuci şi seminţe, la care să adaugi şi fructe uscate.

Orez, făină şi zahăr

La fel ca pastele, orezul este un element esenţial al oricărei aprovizionări cu alimente neperisabile. Este perfect la orice masă. Există numeroase modalităţi de a-l pregăti pentru a se potrivi cu orice tip de preparat. Dacă obişnuieşti să coci în casă prăjituri, plăcinte sau preparate de patiserie, ai grijă să ai câteva pachete de făină şi zahăr de rezervă, în cămară.

Cafea, ceai şi apă îmbuteliată

Apa de la robinet este bună de obicei, dar nu se ştie niciodată când se poate sista temporar. Păstrarea la îndemână a unor sticle de apă este o idee bună într-un kit de urgenţă cu alimente neperisabile. Dacă există un cutremur sau un alt dezastru natural care te împiedică să ai apă la robinet, te vei simţi recunoscător să ai apă curată pentru toată familia.

Pe de altă parte, cafeaua şi ceaiul au un termen de valabilitate prelungit, atunci când sunt depozitate corect, şi nu trebuie să fie refrigerate. Acestea îţi pot oferi energia suplimentară de care ai nevoie pentru a trece peste o zi mai solicitantă sau calmul liniştitor cu care doreşti să-ţi închei seara.

Mai multe