Cele mai ieftine metode de a parfuma în mod natural casa în sezonul rece

3 martie 2020   Casă și Grădină

O locuinţă care miroase frumos, mai ales în sezonul rece, poate părea o sarcină mai complicată, având în vedere că aerisirea se face pe perioade foarte scurte. Însă există mai multe metode simple şi ieftine de a parfuma casa în mod natural.

 

Astfel, pentru ca locuinţa să miroasă mereu plăcut, poţi profita de aspirator. Aparatul elimină aer cald prin intermediul căruia se pot difuza în atmosferă mirosuri plăcute. O mare atenţie trebuie, totuşi, acordată acestui aparat electrocasnic, pentru că trebuie curăţat regulat, respectând recomandările producătorului. Dacă nu se respectă aceste recomandări, din cauza acumulării de praf şi acarieni aspiratorul poate degaja mirosuri neplăcute. Pentru a îndepărta aceste mirosuri, dar şi pentru a parfuma locuinţa, foloseşte o ceaşcă de bicarbonat de sodiu în care ai picurat câteva picături de ulei esenţial, de lavandă, vanilie sau orice altă mireasmă preferată. Aspiră praful obţinut, iar mirosul plăcut va invada casa atunci când faci curăţenie. De asemenea, este suficient să aspiri câteva frunze de mentă proaspătă sau două linguriţe de praf de scorţişoară. Aceste metode funcţionează în cazul aspiratoarelor cu sac, însă pe piaţă există şi modele fără acest accesoriu. Pentru ca aceste aspiratoare să parfumeze casa, este suficient să pui câteva picături de ulei esenţial direct pe filtru.

În bucătărie se pot acumula multe mirosuri în momentul în care găteşti, iar unele dintre ele, precum cele de ceapă, varză sau peşte, sunt destul de persistente. Dacă ai gătit ceva la cuptor, după ce ai scos preparatul şi ai închis focul, poţi aşeza pe grilajul cald câteva coji de portocală. De asemenea, poţi să încălzeşti într-o crăticioară un amestec de oţet de mere şi scorţişoară. O altă modalitate de a parfuma bucătăria este de a fierbe apă cu scorţişoară, cardamom, cuişoare sau câteva picături de apă de flori de portocal. Merele coapte pot fi folosite atât ca desert, cât şi pentru parfumarea casei.

Pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din maşina de spălat vase sau din cea de rufe, poţi să presari în cuvă bicarbonat de sodiu.

Pentru frigider, funcţionează foarte bine trucurile bunicii, respectiv o ceaşcă de bicarbonat de sodiu, pe care să îl schimbi lunar, sau o jumătate de lămâie. Mirosul puternic al unor brânzeturi de tip Camembert poate dispărea dacă pui pe un raft al frigiderului un disc demachiant pe care ai picurat extractul de vanilie folosit la prăjituri. Se recomandă, totuşi, păstrarea alimentelor cu gust puternic în cutii închise ermetic, pentru a reduce probabilitatea ca mirosul să se răspândească în tot frigiderul.

În living, poţi folosi portocale în coaja cărora ai înfipt cuişoare şi pe care poţi să le aşezi în farfurioare. Nu numai că arată bine, dar miros şi foarte frumos.

Câteva picături din uleiul esenţial preferat puse pe bec sau pe abajurul lămpii de citit – de preferat cu câteva ore înainte de a le aprinde – sunt utile pentru parfumarea discretă a camerei.

Pentru dezinfectarea şi parfumarea toaletei şi a podelelor, se poate apela tot la uleiuri esenţiale. Pune trei picături de ulei de eucalipt sau de arbore de ceai în toaletă pentru a o dezinfecta. Iar în apa cu care speli podelele poţi pune câteva picături de ulei de lavandă, de lămâie sau de cimbru.

Uleiurile esenţiale de citrice pot fi folosite în apa cu care sunt clătite rufele, picurate în compartimentul dedicat special balsamului, în cea folosită la fierul de călcat, dar şi pe mobila din lemn masiv.

Lumânările parfumate fabricate în casă sunt o altă metodă de a obţine un miros plăcut. Metodele de fabricare, despre care găseşti numeroase informaţii pe internet, sunt extrem de simple, iar procesul în sine durează foarte puţin. Nu ai nevoie decât de ceară de albine sau de soia şi de uleiurile esenţiale preferate. Vei obţine astfel un obiect de decor util, pe care îl poţi aşeza oriunde în casă.

Orice metodă vei alege, aceasta va funcţiona numai într-o locuinţă curată şi suficient de bine aerisită. Chiar dacă afară este frig, încearcă să aeriseşti locuinţa măcar câte cinci minute la fiecare oră sau câte 30 de minute dimineaţa şi seara.

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com

Mai multe