Cele mai impresionante maimuţe

3 decembrie 2016   Casă și Grădină

Maimuţele, fie ele masive, precum gorila, fie cât un deget, ca maimuţica pigmeu, nu încetează să ne uimească. Fiecare privire şi fiecare gest al lor ne amintesc că sunt verişoarele noastre bune şi că avem o zestre genetică asemănătoare. În ciuda acestei evidente înrudiri, omul este şi cel mai mare duşman al acestor primate.

Maimuţa pigmeu,mare cât degetul

E considerată cea mai mică primată din lume-şi este originară din America de Sud. Nu depăşeşte 15 cm şi 100 g,are gheruţe ascuţite,cu care se caţără în copaci cu viteză maximă. Se ajută şi de coada lungă,care îi dă echilibrul necesar pentru a sări din ramură în ramură,exact ca o veveriţă. Capul i se roteşte cu 180°,ceea ce îi permite să-şi observe din timp duşmanii. Ca formă de apărare,aruncă cu propriile dejecţii în prădători. Este vorbăreaţă,emite strigăte stridente chiar şi în timp ce mănâncă felurile preferate – insecte,fructe de pădure,coajă de copac. Deşi e un animal de companie foarte râvnit,maimuţica pigmeu,zisă şi „de buzunar“,  se adaptează greu în afara habitatului său natural,şi dezvoltă un soi de depresie ce poate deveni fatală,atunci când e luată de lângă semenii ei. 

Magotul,sălbatic şi ... european

În pădurile de cedru din nordul Africii,dar şi în pe stâncile Gibraltarului,de la capătul Peninsulei Iberice,trăiesc populaţiile de magot,din familia macacului. Magotul reprezintă singura maimuţă sălbatică din Europa. Are chipul rozaliu,atinge o înălţime de 70 cm şi o greutate de 12 kg. Membrele anterioare sunt mai lungi ca cele posterioare,iar corpul său a suferit mai multe adaptări la mediul montan în care trăieşte:coada i-a dispărut total,ca să nu îngheţe iarna,iar coloana vertebrală s-a alungit,animalul putând astfel să se facă covrig,pentru a-şi menţine temperatura constantă. Îşi duce traiul în grupuri cu ierarhie matriarhală (conducerea e preluată pe linie maternă). Masculii participă la educaţia puilor,se joacă cu ei şi îi toaletează,pigulindu-le blăniţa,în căutarea insectelor parazite. Trebuie spus că toaletarea reprezintă,la maimuţe,cel modul cel mai plăcut de a socializa. Se crede că magoţii au fost reintroduşi pe continentul european de mauri,în timpul dominaţiei lor în Spania. Cei din Gibraltar nu depăşesc 200 de indivizi-şi nu ezită să asalteze turiştii,pentru a le cere de mâncare. Prin urmare,dacă vizitezi zona,abţine-te să scotoceşti în poşetă!

Gorila,gigantul pe cale de dispariţie

Este cea mai mare şi cea mai puternică maimuţă antropoidă (care se aseamănă cu omul). Masculii pot atinge înălţimi de 1,6 metri şi 200 de kilograme. Gorila aparţine familiei Hominidae,exact ca omul – cu care are,de altfel,o mulţime de lucruri în comun:are o inteligenţă superioară celorlalte primate,o capacitate mare de învăţare,e foarte abilă în mânuirea diverselor unelte oferite de natură,e lipsită de coadă,poate avea postură bipedă ... ADN-ul gorilei este identic celul uman în proporţie de 98-99 %. Cu toate acestea,omul îi este şi cel mai mare duşman:braconajul,despăduririle masive,epidemiile (Ebola) ameninţă specia cu dispariţia. Gorilele sunt vegetariene şi se hrănesc doar cu frunze şi rădăcini. Trăiesc în grupuri mici,compuse dintr-un şef -uşor de recunoscut după talia lui masivă şi spinarea argintată-,câteva femele şi puii lor. Relaţiile între grupuri sunt în general paşnice – căci,în spatele aspectului lor intimidant se ascunde o inimă mare. Cu toate acestea,braconierii nu se sfiesc să ucidă adulţii,pentru a le lua puii şi a-i vinde pe post de animale de companie sau de circ. Din palmele gorilelor se produc – oroare-scrumiere,care au mare căutare printre colecţionari.

Mai multe