Condimentele, de ajutor nu doar în bucătărie. 5 alte situaţii în care s-au dovedit utile

14 iulie 2021   Casă și Grădină

Mirodeniile fac ca mâncarea să aibă un gust excelent. Multe dintre acestea pot fi folosite şi la altceva decât în timp ce găteşti.

Diferite culturi le folosesc pentru a da autenticitate preparatelor lor. De multe ori, îţi poţi da seama rapid care este originea unui fel de mâncare datorită condimentelor pe care le conţine. De altfel, de-a lungul vremii, mirodeniile au fost o marfă de valoare şi au jucat un rol important în evenimente istorice majore, cum ar fi descoperirea de noi teritorii, în războaie, în încheierea unor tratate între imperii. Au fost folosite şi ca monedă de schimb. Viaţa noastră nu ar mai fi aceeaşi fără existenţa condimentelor. Utilizarea lor a schimbat cursul istoriei prin schimbarea modului în care gătim, dar şi prin influenţarea modului în care am făcut comerţ.

Ţin insectele la distanţă

Furnicile ocolesc scorţişoara, aşa că, dacă ai probleme cu invazia lor, presară puţină scorţişoară în locurile pe unde trec de obicei şi vor dispărea. Poţi amesteca ulei esenţial de scorţişoară cu apă pentru a-l pulveriza acolo unde vezi că trec furnicile.

Şi ploşniţele pot fi alungate cu scorţişoară cu câteva picături de ulei esenţial de scorţişoară sau prin pulverizarea lenjeriei de pat cu un amestec de ulei esenţial de scorţişoară şi apă. Scorţişoara mai poate combate şi păianjenii, ţânţarii, musculiţele, viespile.

Alungă insomnia

Scorţişoara şi nucşoara au fost ambele studiate pentru proprietăţile lor calmante şi de inducere a somnului. Deşi eficacitatea celor mai multor remedii naturale este dificil de dovedit, unii sunt convinşi de proprietăţile calmante ale nucşoarei şi de capacitatea acesteia de a te ajuta să adormi. Cu toate acestea, fereşte-te să consumi prea multă nucşoară. Excesul provoacă halucinaţii, printre alte efecte secundare urâte. Există chiar şi o stare numită „psihoză de nucşoară” caracterizată prin agitaţie. Dacă suferi de insomnie, dar eziţi să încerci nucşoară, poţi testa scorţişoara.

Sunt folosite la prepararea unor băuturi alcoolice

Una dintre cele mai aromate băuturi alcoolice distilate este ginul. Fiecare distilerie foloseşte un amestec diferit de condimente, dar cele mai multe dintre ele includ cel puţin unul dintre următoarele: coriandru, anason, piper negru, scorţişoară, şofran. Cunoscătorii pot chiar distinge condimentul predominant folosit în băutură. O altă băutură alcoolică populară infuzată cu condimente este romul condimentat. Se face prin infuzarea romului obişnuit cu mirodenii, ca vanilia, scorţişoara, cuişoarele, boabele de piper, nucşoara.

Din ele se pot face în casă vopseluri

Există două moduri de a-ţi crea propria vopsea. Cel mai simplu este să amesteci o lingură de orice condiment viu colorat cu puţină apă pentru a crea o pastă. Condimentul nu se va dizolva în întregime, dar apa va deveni colorată şi poate fi apoi folosită pentru a decora ouă de Paşte sau pentru a picta, deoarece are efect de acuarelă. Aceasta este o tehnică utilizată cu mii de ani în urmă pentru a crea picturi rupestre şi ceramică colorată.

A doua modalitate de a face vopseluri cu mirodenii este de a amesteca vopsea albă tempera cu un condiment pentru a face o culoare mai rezistentă. Aceasta este o modalitate excelentă de a distra copiii şi de a-i învăţa despre culori şi despre mirosul fiecărui condiment. Roşul se poate obţine cu boia de ardei, galmbenul cu turmeric, maro cu scorţişoară.

Protejează grădinile de legume

Animalele pot fi foarte drăguţe, în special iepuraşii, dar nu le vei aprecia la fel de mult dacă ai o grădină de legume pe care o pot distruge. Pentru a le ţine departe de legume, cel mai bun mod este prin stropirea pământului din jurul legumelor cu apă în care ai amestecat mirodenii ca piperul şi pudra de chili. Acest lucru nu numai că va ţine departe dăunătorii, ci va îmbogăţi. Când uzi grădina, ai grijă să ocoleşti acele zone.

Mai multe