Conjunctivita la câini şi pisici. Cauze, simptome şi tratament

24 martie 2011   Casă și Grădină

Dacă animăluţul tău are ochii roşii şi secreţii abundente în zona ochilor,du-l de urgenţă la medicul veterinar. Se poate să fi făcut conjunctivită. Iată ce trebuie să ştii despre conjunctivita la câini şi pisici.

Afecţiunea poate fi provocată de microbi,viruşi,bacterii sau paraziţi,sau poate fi o reacţie alergică. Mai poate fi cauzată de pătrunderea de corpi străini în ochi sau,în cazul anumitor rase,de răsucirea în interior a pleoapelor sau de nasul foarte cârn,care afectează scurgerea lacrimilor pe canalele lacrimale. Cea mai comună cauză a conjunctivitei este herpesul (declanşat de un virus),care este urmat de cele mai multe ori de o infecţie bacteriană.

Conjunctivita la câini şi pisici - Simptome: secreţii abundente în zona ochilor,ochi roşii,sensibilitate la lumină,mâncărimi în zona ochilor. În unele afecţiuni virale,scurgerile sunt purulente.  

Conjunctivita la câini şi pisici - Tratament

Medicul va decide,în urma analizelor,ce tip de conjunctivită este,dacă este nevoie de tratament cu antibiotic (şi ce tip de antibiotic),dar,cel mai important,care este cauza apariţiei conjunctivitei,pentru a împiedica reapariţia ei. Ochii animăluţului trebuie curăţaţi de două-trei ori pe zi cu ser fiziologic şi se va evita contactul cu alte animale,deoarece conjunctivita este contagioasă şi câinele sau pisica bolnavă ar putea transmite boala.

Pisicile persane, câinii din rasele

,shin-tzu,basset hound sau blood hound sunt predispuşi la conjunctivită.

Secreţiile abundente şi ochii roşii pot fi şi semnul unor afecţiuni mai grave (jigodie la câini sau caliciviroză felină).

Cele mai ascultătoare rase de câini

Mai multe