Crizantema, regina florilor de toamnă

23 septembrie 2017   Casă și Grădină

Supranumită „floarea Orientului“ sau „floarea vieţii“, crizantema este una dintre cele mai graţioase şi rezistente plante. În China există o zicală care spune că cei care vor să fie fericiţi toată viaţa trebuie să cultive crizanteme. 

Numele ei provine din limba greacă, „chrysos“ însemnând „aur“, iar „anthemon“, „floare“. Având origini asiatice, este asociată cu înţelepciunea şi cu nemurirea. A fost cultivată în China cu mii de ani înainte de Hristos, ba chiar a dat numele unui întreg oraş. Apreciată iniţial pentru proprietăţile sale medicinale, floarea a fost cultivată apoi ca plantă ornamentală. În Japonia, a fost desemnată simbol imperial. Planta tinereţii veşnice

Potrivit unei legende chinezeşti, un împărat a aflat că pe Insula Libelulei din Japonia creştea o plantă fermecată care îi putea aduce tinereţe veşnică. Cum nu putea fi culeasă decât de cei foarte tineri, împăratul a trimis acolo 12 băieţi şi 12 fete. După o călătorie în care au întâmpinat mari greutăţi, tinerii nu au găsit ceea ce căutau şi au decis să se stabilească acolo, cultivând crizantema, pe care o luaseră cu ei ca simbol al locurilor natale.

Cultivată ca plantă de grădină, Chrysanthemum indicum se deosebeşte de celelalte prin tulpina înaltă, forma rafinată şi petalele rare şi mici. Înfloreşte din august până în noiembrie. Din florile de Crizantemă indiană se prepară un ceai cu proprietăţi medicinale, foarte popular în China. Florile uscate sunt lăsate la infuzat în apă fierbinte, iar lichidul rezultat are o aromă unică. Conform medicinei populare asiatice, ceaiul are efect benefic în caz de răceală, dar e bun şi în caz de maladii cardiovasculare.

Crizantema multifloră, Chrysanthemum morifolium în latină, are frunze bogate şi este uşor de întreţinut, atât în apartament cât şi în grădină. Întâlnită într-o varietate de culori, precum albe, mov sau roşii, aceasta oferă un plus de culoare oricărei început de toamnă. Este foarte rezistente la temperaturi scăzute. Un studiu realizat de agenţia americană NASA arată că planta are capacitatea de a absorbi subtanţele chimice poluante din încăperi.

Având denumirea ştiinţifică Chrysanthemum okiense, se numără printre cele mai spectaculoase, evidenţiindu-se prin petalele subţiri, ca nişte ace, şi despicate spre vârf. Ea oferă o stare de bună dispoziţie graţie multitudinii de culori. Culoarea portocalie emană pasiune, rozul te atrage în mrejele sale şi te face să vizezi, în timp ce galbenul te duce cu gândul la vară.

În anumite ţări europene (Franţa, Belgia, Italia, Spania, Ungaria), crizantemele sunt folosite doar la înmormântări şi ca floare decorativă, pe pietrele funerare. Chiar şi în ţările asiatice, în anumite regiuni, floarea reprezintă lamentaţia şi durerea după cineva drag, dispărut. În alte ţări, planta e simbolul cinstei, iar în Statele Unite, e privită ca o floare ce transmite veselie şi energie pozitivă. În limbajul victorian al florilor, crizantemele roşii echivalează cu o declaraţie de dragoste.

Mai multe