Cum acorzi primul ajutor câinelui sau pisicii tale

24 martie 2011   Casă și Grădină

Când stai într-un apartament de bloc, pisica sau câinele tău sunt tentaţi mereu să încerce tot felul de căi de a se distra şi de a face mişcare. Se pot răni, pot înghiţi ceva sau se pot arde. Iată cum le acorzi primul ajutor în cazul în care au o rană uşoară.

A căzut de pe balcon

Pisicile sunt cele mai tentate să se caţere pe marginea ferestrei sau a balconului. Elasticitatea lor cunoscută le salvează de cele mai multe ori. Nu degeaba se spune că o pisică are şapte vieţi. În cazul în care pisicuţa ta a căzut şi nu se poate ridica,atunci încearcă să o aşezi pe o suprafaţă dreaptă,mişcând-o cât mai puţin cu putinţă. O duci imediat la un veterinar să o consulte. Dacă pisica s-a ridicat,dar are răni exterioare care sângerează,le dezinfectezi şi le pansezi.

A înghiţit ceva

În cazul în care pisica sau câinele a înghiţit un medicament periculos,fă-l să vomite imediat sau cheamă medicul veterinar. Dacă a înghiţit o piatră sau un os mai mare,e bine să îl supraveghezi câteva zile ca să vezi dacă le-a eliminat. Este important să nu laşi niciodată la îndemâna animalelor de companie jucării sau obiecte mici pe care le-ar putea înghiţi în joacă.

L-a muşcat un alt animal

Dacă muşcătura este superficială,o dezinfectezi cu betadină. În cazul în care rana este mai profundă,după dezinfectare,acoperi rana cu un pansament strâns şi îţi supraveghezi animăluţul să nu-l desfacă cu ghearele. În cazul în care a doua zi câinele sau pisica a devenit apatică,are ochii lucioşi şi nările uscate,e cazul să mergi de urgenţă la veterinar.

S-a ars pe lăbuţe

Pisicile sunt cele mai aventuriere,de aceea nasul lor le poate aduce de multe ori cu lăbuţele pe aragaz sau pe grătar. Dacă i se întâmplă aşa ceva,clăteşte-i labele cu apă rece,dezinfectează-i-le cu betadină,apoi aplică o cremă grasă cu vaselină. I le poţi pansa în prima zi,ca să nu se infecteze.

L-a pişcat o căpuşă

Când te întorci de la plimbare verifică-i întotdeauna blana de pe cap şi labele,pentru că acolo se ascund căpuşele. Dacă au între 3 şi 5 mm le scoţi imediat,„deşurubâdu-le” şi dezinfectezi locul cu betadină. Dacă sunt mai mici,le scoţi cu penseta,apucând capul. Ai grijă,pentru că această insectă îi poate provoacă nenumărate infecţii pisicii sau câinelui tău.

Mai multe