Cum amenajezi acvariul

23 iunie 2011   Casă și Grădină

Pietrele, lemnul fosilizat, scoicile, jumătăţile de nucă de cocos şi plantele acvatice sunt elemente de decor pe care le poţi folosi cu succes pentru aranjarea acvariului.

Când amenajezi acvariul,este bine să ordonezi pietrele şi celelalte elemente de decor în funcţie de spaţiul disponibil. În plus,poţi să construieşti grote sau pereţi care să dea peştilor senzaţia de siguranţă. De asemenea,culorile şi iluminarea acvariului trebuie să fie în ton cu restul locuinţei.

Ce pui la bază

Substratul este acel loc de la baza acvariului,format în mare parte din pietriş.În caz că vreţi să ai plante în acvariu,substratul trebuie să aibă o grosime de maximum şapte centimetri,care vor hrăni rădăcina plantelor. Tot pe fund se acumulează resturile de mâncare şi excrementele de peşti,care joacă rolul de nutrienţi pentru plante. În funcţie de speciile de peşti pe care îi deţii,acest strat poate conţine şi alte materiale,precum turba sau cărbunele pentru peştii exotici,nisip şi pietre pentru cei de apă sărată.

Când alegi pietrele

Este bine să fii atenţi când alegeţi pietrele pe care le puneţi în acvariu. Acestea trebuie să fie bine şlefuite,deoarece orice margine tăioasă poate răni peştii. În lipsa pietrelor sau a plantelor se pot folosi şi ghivece sparte din lut ars sau din ceramică,jumătăţi bine curăţate şi fierte de nucă de cocos şi bucăţi mici de cărămizi. Pentru decorarea acvariului,puteţi găsi articole interesante de cumpărat,cum ar fi castele şi vapoare scufundate.

Neoanele,ideale pentru iluminat

Pe lângă substanţele nutritive din substrat,plantele au nevoie de lumină,cam opt ore pe zi,şi de oxigen. Poţi opta pentru neoane,întrucât acestea consumă puţin curent electric şi degajă suficientă căldură. Dacă acvariul este prea mic şi nu găseşti neoane de dimensiunea potrivită,poţi folosi becuri economice cu lumină caldă. Nu în ultimul rând,este bine ca nuanţele luminii şi ale elementelor de decor din interiorul acvariului să se potrivească designului din interiorul locuinţei.

Capacele oferă mai multă siguranţă

Un acvariu nu are nevoie obligatoriu de capac,dar acesta se poate dovedi util în multe situaţii. El poate să fie suport pentru becurile sau neoanele care iluminează acvariul,împiedică evaporarea rapidă a apei şi elimină posibilitatea ca peştii să sară din acvariu. Materialele din care se pot confecţiona capacele sunt parchetul laminat,lambriurile din lemn sau PVC,plexiglass şi chiar sticlă. Cel mai uşor de făcut este cel din lambriuri de PVC. Acestea sunt uşoare,rezistente la apă şi se lipesc fără probleme cu adezivi speciali din comerţ. Capacele au o uşiţă pe unde sunt hrăniţi peştii.

Mai multe