Cum faci duşuri scoţiene şi ce beneficii obţii dacă practici această tehnică

30 iunie 2020   Casă și Grădină

Ai făcut vreodată un duş rece, unul foarte rece? Dacă doar gândul de a înfrunta senzaţia de frig te ia cu tremurat, înseamnă că nu ai aflat încă beneficiile pentru sănătatate oferite de duşurile scoţiene. Acestea se obţin dacă practici tehnica în mod regulat.

Nu vorbim despre ceva nou, duşurile reci au avut dintotdeauna un rol important. Spartanii, grecii antici, romanii, până şi membrii unor triburi indiene din America sau scandinavii obişnuiau să se spele cu apă când caldă, când aproape rece. Şi în prezent, duşurile reci fac parte din unele ritualuri tradiţionale de înfrumuseţare, fiind benefică şi pentru sănătate.

Duşul scoţian este un duş care alternează jetul de apă caldă cu cel de apă rece. Probabil că nu prea ţi se pare tentant, mai ales dacă eşti destul de sensibilă. Înainte de a practica această metodă, trebuie să ştii dacă corpul tău este rezistent. Consultă un medic înainte, pentru a evita eventuale probleme de sănătate. După ce primeşti undă verde, tot ce îţi rămâne de făcut este să te bucuri de răsfăţ.

De ce să faci duşuri scoţiene cât mai des vara

1. Îmbunătăţesc aspectul pielii şi al părului. Este recomandat să apelezi la acest truc dacă vrei să ai o piele fermă şi un păr sănătos mai mult timp. Apă rece reglează nivelul de sebum din păr şi ajută pielea să capete un aspect sănătos. Începe cu un duş cald, care deschide porii pielii, apoi alternează cu unul rece, care curăţi de impurităţi şi ajută la închiderea porilor.

2. Benefică pentru circulaţia sângelui. Apa caldă relaxează fibrele musculare netede din pereţii vaselor sangvine, iar apa rece determină vasoconstricţia, adică îngustarea vaselor, stimulând sângele să circule cu o presiune mai mare. Medicii consideră că alternarea duşurilor reci cu cele calde sunt benefice pentru tonifierea peretelui venos.

Duşurile scoţiene au un puternic efect revigorant şi ajută la oxigenarea creierului. Ajută la diminuarea stresului, ameliorează simptomele de depresie şi oferă o stare plăcută. În plus, duşurile scoţiene ajută şi la îmbunătăţirea respiraţiei.

Foarte multe persoane nu ştiu acest lucru, dar există două tipuri de grăsimi în organism: grăsime albă şi grăsime brună. Duşurile reci transformă grăsimea albă în grăsime brună, aceasta favorizând arderea caloriilor. Aşadar, duşurile reci te ajută să scazi în greutate şi să te tonifiezi.

@shutterstock

Mai multe