Cum îngrijeşti o pisică sterilizată

2 februarie 2016   Casă și Grădină

Sterilizarea este recomandată de veterinari pentru a menţine pisica într-o stare bună de sănătate pentru mai mult timp. Iată cum o pregăteşti pe a ta pentru o operaţie de acest fel.

Evită s-o hrăneşti înainte

Dacă operaţia de sterilizareva avea loc în prima parte a zilei,cum se întâmplă în mod obişnuit,încearcă să nu-i dai nimic de mâncat şi nici de băut dimineaţa,pentru a evita riscul de a vomita în primele ore după operaţie. Antreneaz-o în tot soiul de jocuri pentru a fi în cea mai bună formă. Odată ajunse la veterinar,pisica va supusă unui control amănunţit pentru a verifica dacă nu sunt probleme de sănătate care împiedică operaţia. Se controlează respiraţia,frecvenţa cardiacă. Intervenţia în sine durează între 20 de minute şi o oră,timp în care mica ta felină va fi anesteziată total.

Reţine!

Sterilizarea este recomandată după ce pisica a împlinit 7 luni şi până la vârsta de 10 luni.

Supravegheaz-o după operaţie

În primele zile după sterilizare mai ales,n-o lăsa să iasă din casă,dacă avea acest obicei. Ideal ar fi să rămână în interior până se cicatrizează rana. În plus,ai grijă să fie cât mai liniştită,să nu sară şi să nu-şi atingă zona operaţiei. Eventual,pune-i un guler,iar dacă nu-l acceptă,rămâi lângă ea,măcar în prima zi,când sunt mai mari şansele ca operaţia să se deschidă.

Pont!

În primele 24 de ore de la sterilizare,ai grijă să se hidrateze,dar nu-i da mâncare. După aceea,introdu treptat noul tip de hrană.

După sterilizare,pisica nu va mai fi activă sexual,deci nu va mai intra în călduri,perioade solicitante,în care slăbea. În plus,metabolismul ei este mai lent,ceea ce face ca riscul de îngrăşare să crească foarte mult. Va avea nevoie de hrană diferită şi de mai puţine calorii. În plus,obezitatea îi poate aduce boli în plus şi-i scurtează viaţa. Alege hrană uscată cu proteine animale şi fibre,dar cu puţine grăsimi şi carbohidraţi.

Mai multe