Cum poţi recicla uleiul folosit

27 decembrie 2019   Casă și Grădină

Un litru de ulei alimentar aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă! Acesta este efectul devastator pe care îl produce un simplu gest, iar noi de multe ori nu conştientizăm că facem rău mediului înconjurător. Dar dacă ţi-am spune că uleiul folosit poate fi reciclat?

Atunci când îl arunci în scurgerea de la chiuvetă, uleiul folosit înfundă ţevile şi poate produce chiar defecţiuni în sistemele din staţiile de epurare. Costurile de curăţare a ţevilor sunt apoi introduse în costurile consumatorului, ceea ce presupune că vei avea cheltuieli mai mari. Cel mai important aspect rămâne, însă, cel al poluării. Ajuns în apă, uleiul formează o peliculă care împiedică oxigenul să ajungă la vieţuitoarele şi plantele acvatice. Iar ajuns în sol, uleiul opreşte regenerarea acestuia, mai exact, pământul nu mai este fertil. Ei bine, pentru a nu-l arunca, reciclează-l! Cu ajutorul tău, acesta poate fi transformat ulterior în combustibil biodiesel, în săpun natural, precum şi în soluţii de curăţare.

Colectează uleiul alimentar uzat

Pentru a-l putea recicla, trebuie să urmezi câţiva paşi. După ce ai gătit, lasă uleiul să se răcească, apoi strecoară-l pentru a elimina eventualele resturi de alimente. Pune-l într-o sticlă cu o capacitate de minimum 0,5 litri (sau multiplu de 0,5l). Atenţie! Asigură-te că recipientul este curat şi uscat. Dacă intră în contact cu apa sau cu alte substanţe chimice, uleiul nu mai poate fi reciclat.

Unde îl poţi preda

După ce l-ai colectat, uleiul trebuie trimis spre reciclare. Ai patru opţiuni, şi anume: Uleiosul, Sigurec, Auchan şi MOL România.

Dacă eşti din Bucureşti sau din Iaşi, poţi apela la Uleiosul, un proiect de antreprenoriat social care constă în colectarea uleiului alimentar uzat sau a grăsimilor de uz casnic chiar de la tine de acasă. Dacă eşti persoană fizică, cantitatea minimă de predare este de 4 litri de ulei, şi pentru persoanele juridice se colectează 20 litri.

O altă opţiune este Sigurec, un proiect în cadrul căruia există 21 de staţii de colectare selectivă în ţară, aflate în parcările Carrefour. La preluare, uleiul este cântărit, iar în funcţie de cantitatea pe care ai reciclat-o, poţi primi un voucher valoric ce poate fi folosit ca reducere la cumpărături.

Benzinăriile MOL sunt implicate, de asemenea, în acest demers ecologic. Cantitatea minimă pentru colectare este de cel puţin un litru de ulei alimentar uzat.

Toate cele 33 de hipermarketuri Auchan includ puncte de colectare a uleiului alimentar folosit. Mai mult, în funcţie de cantitatea pe care o predai, poţi fi răsplătită cu detergent de vase, cu apă plată sau cu ulei de floarea-soarelui.

Mai multe