Cum poţi să ai o viaţă frumoasă şi ieftină într-un oraş mare

5 februarie 2020   Casă și Grădină

Dacă după ce ai terminat facultatea, nici măcar nu ai luat în considerare posibilitatea de a te întoarce acasă, în provincie, iar perspectiva de a emigra nu te-a tentat deloc, atunci cel mai probabil ai rămas în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara. Cu toate că lucrezi încă din timpul facultăţii, probabil că nu ţi-a luat mult timp să îţi dai seama că viaţa de adult nu este cea mai uşoară. Ca studentă, primeai pachete de acasă, stăteai în cămin, mâncai la cantină, nu plăteai abonamentul de autobuz, însă după ce ai semnat propria declaraţie de independenţă, ţi-ai dat seama că viaţa într-un oraş mare e costisitoare şi că abia ajungi cu banii de la o lună la alta. Iată ce poţi face pentru a amortiza cheltuielile şi a avea o viaţă frumoasă.

 

Locuinţa

Dacă nu îţi permiţi să stai de una singură într-o garsonieră, poţi încerca să îţi cauţi o cameră într-un apartament de inchiriat împreună cu alte două, trei prietene. Cel mai indicat este ca operaţiunea să nu fie intermediată de nicio agenţie imobiliară, pentru a scăpa de plata comisionului. Important e să respectaţi intimitatea celorlalţi, să păstrezi curăţenie în locurile comune, iar iubitul tău să nu se mute cu totul la tine. Aceleaşi pretenţii le poţi avea şi de la colegele de apartament. În alte ţări este dezvoltat sistemul „chirie contra menaj”, în ideea că persoane în vârstă primesc studenţi sau tineri gratuit în locuinţa lor în schimbul realizării cumpărăturilor şi a curăţeniei. În România, astfel de anunţuri nu prezintă de cele mai multe ori credibilitate şi chiar dacă ai putea fi tentată să accepţi să stai într-un bloc din Cişmigiu fără a scoate niciun ban din buzunar, mai bine ai renunţa la idee, mai ales dacă eşti o domnişoară singură. Locuind cu alte fete într-un apartament vei da între 120 şi 150 de euro pe cameră, nu te vei simţi singură şi vei putea strânge bani dacă vrei să pleci într-o călătorie, de exemplu.

Ieşiri în oraş

Ar fi păcat să locuieşti într-un oraş cultural şi să nu profiţi de teatrele, opera, concertele, filmele, lansările de cărţi şi orice alt tip de reprezentaţii se întâmplă în jurul tău. Dacă nu îţi permiţi biletele de acces, poţi încerca să colaborezi cu un site cultural şi să scrii recenzii de spectacole contra accesului liber la aceste evenimente. În plus, există şi multe cinematografe mai mici, afiliate unor centre culturale, în care poţi vedea „Cardinalul” sau „Cu drag, Van Gogh” pentru numai 15 lei. În plus, dacă eşti o cinefilă înrăită poţi intra gratuit sau cu câţiva lei la festivalurile de film (francez, german, suedez ş.a.). Totodată, biletele la teatrele independente sunt foarte ieftine şi dacă iubeşti arta spectacolului poţi merge la piesele de teatru ale studenţilor de la UNATC sau de la facultăţile de teatru din marile oraşe. În plus, săptămânal există foarte multe evenimente gratuite, de la expoziţii, lansări de carte, la degustări de vinuri şi ciocolată de care poţi profita în voie. Pentru a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în oraşul tău, poţi să îţi instalezi aplicaţii personalizate pe telefon sau să primeşti notificări pe adresa ta de e-mail.

Haine

Nu trebuie să porţi neapărat haine scumpe pentru a fi îmbrăcată cu gust. Într-un oraş mare, poţi cu uşurinţă să cheltui bani puţini în materie de vestimentaţie, asta dacă profiţi de reducerile din ianuarie şi iulie, dacă te perinzi prin outleturi şi iei la pas second-hand-urile care comercializează piese de lux. Dacă îţi place să ieşi din tipar şi să adopţi ţinute vintage, există foarte multe grupuri de Facebook şi Instagram în care se vând rochii, pălării, cămăşi de dantelă la preţuri mai mult decât acceptabile. O altă variantă e să îţi achiziţionezi ţinute în extrasezon, de exemplu să îţi procuri un palton şi o jachetă de iarnă încă din timpul verii, atunci când le găseşti la un sfert din preţul iniţial. De asemenea, dacă ştii ce vrei, poţi să îţi cumperi materialul necesar şi să mergi la o croitoreasă, mai ales dacă ţii să te îmbraci unicat. Cât despre cărţi, le poţi lua din anticariate sau poţi face schimb cu alţi iubitori de lectură.

Să locuieşti într-un oraş mare echivalează cu o sumedenie de oportunităţi, de aceea e important să nu stai în casă, chiar dacă veniturile tale nu sunt foarte mari în prezent. Este esenţial să-ţi îndeplineşti mici capricii, chiar dacă asta înseamnă să faci apoi câteva sacrificii. Important e ca tu să fii mereu bine cu tine însăţi, conectată la viaţa oraşului şi a celor de vârsta ta.

Sursă foto: unsplash.com

Mai multe