Cum poţi transforma 4 metri pătraţi într-o bucătărie open space demnă de invidie

28 ianuarie 2020   Casă și Grădină

Dacă ai o sufragerie sau o garsonieră luminoasă şi o bucătărie îngustă, de câţiva metri pătraţi, cea mai bună decizie pe care o poţi lua este să renunţi la pereţi şi paravanele despărţitoare înalte. Astfel, vei avea o bucătărie open space, vei crea iluzia unui spaţiu amplu, te vei bucura de lumină naturală din plin şi de o locuinţă cu personalitate.

În plus, căminul tău va deveni unul în tendinţe, iar atunci când îţi vei invita prietenii în vizită, vei putea socializa în timp ce vei pregăti cina. Dacă eşti norocoasă, poţi primi chiar ajutor, căci nu vei sta separat, într-o bucătărie minusculă, cu şorţul pe tine, în timp ce invitaţii vor mai juca o tură de Monopoly în lipsa ta. În cazul în care eşti dispusă să faci această schimbare, e de preferat să ceri sfatul unui designer de interior şi să ai în vedere câteva lucruri esenţiale:

Culorile deschise nu pot lipsi

Designerii recomandă în unanimitate alegerea mobilei albe în cazul bucătăriilor mici, amenajate în regim open space. Motivul este uşor de intuit. În primul rând, un astfel de mobilier contribuie la mărirea vizuală a spaţiului, la sporirea luminozităţii. În al doilea rând, optând pentru un pachet 2 în 1, o mobilă albă îi conferă zonei de gătit o aura neutră, mai puţin sesizabilă din zona livingului cu vedere spre bucătărie.

Practic, iluzia de întreg, fără compartimente evidenţiate este întregită datorită acestei opţiuni. Pe de altă parte, poţi recurge la un truc, mai ales dacă nu îţi place ideea de mobilă albă. Poţi alege un mobilier din lemn, cu faianţă pentru interior în nuanţe deschise. Desigur, există şi varianta inversată: o mobilă crem, încadrată de faianţă porţelanată care imită o textură lemnoasă sau cu model. Indiferent de alegere, ideal este să te asiguri că mobilă din bucătăria ta va arăta bine în asociere cu finisajele din zona livingului, că se asortează cu rafturile şi canapeaua din sufragerie. Pe întregul parcurs al amenajării nu trebuie să omiţi că „bucătărioara” ta face acum parte dintr-un open space comun cu livingul şi să te gândeşti că cele două spaţii formează acum un întreg.

Loc de luat masa la vedere

De asemenea, e bine să  proiectezi mobilierul din bucătărie în funcţie de forma spaţiului. Experţii recomandă alegerea garniturilor de mobilier în forma literei L, pe colţ. Dacă se încadrează perfect per ansamblu, poţi cumpăra şi o mobilă realizată pe comandă, cu trei laturi sau în forma literei U. În orice caz, încearcă să gândeşti în termeni de utilitate şi eleganţă, să optezi pentru mobilierul înalt, dispus preponderent pe verticală, astfel încât să ai cât mai multe spaţii de depozitare.

Şi dacă într-o bucătărie mică, separată este aproape imposibil să amplasezi o masă confortabilă pentru patru persoane, într-o bucătărie open space poţi folosi eficient şi da o funcţionalitate nouă oricărui loc. Locul de luat masa poate fi cu uşurinţă amenajat la limita dintre cele două spaţii. Poţi alege o masă elegantă şi câteva scaune colorate sau poţi opta pentru o soluţie mai compactă, cum ar fi un bar cu scaune înalte sau împletite din paie. Deasupra, poţi monta câteva suporturi de pahare, care vor da un farmec aparte locului. Există şi posibilitatea de a cumpăra o masă cu extensie pliantă, camuflată, pe care să o aşezi într-un colţ de living şi care să fie suport pentru o floare şi câteva reviste atunci când nu iei masa. Când vă veţi aduna mai mulţi prieteni, nu trebuie decât să o deschizi şi să o transformi în punctul de atracţie al întregii încăperi.

Dacă nu ştiai, moda bucătăriilor open space a apărut în New Yorkul anilor ’50, atunci când muncitorii americani au început să folosească halele industriale în calitate de locuinţe. Pentru a elimina senzaţia de spaţiu sufocant, le-au amenajat într-un stil complet diferit de tot ceea ce se ştiuse până atunci în materie de amenajări interioare. La început soluţii de compromis, spaţiile deschise, fără paravane şi pereţi despărţitori au revenit mai târziu în atenţia şi preferinţele publicului. Astăzi, pentru mulţi proprietari, acestea sunt un must have.

Sursă foto: unsplash.com

Mai multe