Cum să faci un grătar perfect

24 martie 2011   Casă și Grădină

Pentru preparare,carnea are nevoie de o temperatură mai ridicată,iar legumele de o temperatură mai scăzută. Cărbunii degajă o temperatură mai mare decât lemnele. De aceea,când pregăteşti grătarul,împarte-l în două zone:într-una faci focul cu lemne (fag sau stejar),şi vei frige legumele,iar în cealaltă jumătate vei pune cărbuni,pentru carne.

După ce ai aprins focul,foloseşte o bucată de carton sau de tablă pe post de foale,pentru a-l întreţine. Nu folosi benzină sau gaz pentru aprinderea focului,friptura va avea un iz ciudat. După ce s-au stins flăcările şi a rămas doar jar acoperit cu o cenuşă albă,ungi grătarul cu puţină slănină,apoi poţi aşeza carnea şi legumele pe grătar. După ce carnea s-a rumenit pe ambele părţi,mut-o spre marginea grătarului,unde temperatura e mai scăzută,ca să se pătrundă mai bine.

Ai nevoie de o perie din sârmă pentru curăţarea grătarului. Dacă ai o sensibilitate la temperaturi ridicate,foloseşte o mănuşă termorezistentă şi furculiţe cu coada lungă atunci când întorci carnea. E bine să ai la încemână un vas cu apă,pentru ca în cazul în care focul se aprinde din nou,să poţi să stingi flăcările stropind cu puţină apă.

Carnea se frige mai uşor şi este mult mai aromată dacă înainte de a fi pusă pe grătar este ţinută puţin la marinat.

Mai multe