Cum să pregăteşti plantele de iernat
Şi plantele au nevoie de odihnă, altfel n-ar mai putea înflori primăvara. Asigură-le condiţiile necesare pentru a se reface, iar ele te vor recompensa mai târziu.
Odată cu scăderea temperaturii sub 10 grade Celsius,plantele de apartament trebuie să fie mutate din balcon în încăperile mai calde ale locuinţei.
Acest lucru nu este însă de ajuns pentru a avea flori frumoase. Fiecare categorie de plante are nevoie de mai multă atenţie.Florile exotice vor la căldură
Ficusul,dracena,ecmea,guzmania,filodendronul sunt numai câteva dintre plantele exotice cărora trebuie să le creezi un climat special în timpul iernii.
Lor le merge excelent în locuri cu multă lumină şi călduroase. Temperatura minimă la care rezistă este 18 grade Celsius.
Cu toate astea,ai grijă să nu le aşezi aproape de o sursă de căldură,pentru că este posibil să se usuce. Pentru a te bucura de ele,în timpul iernii udă-le mai rar decât de obicei.
Dafinul,azaleea,amelia,leandrul,muşcata,cerceluşul,lămâiul şi celelalte plante subtropicale se odihnesc cel mai bine iarna dacă sunt ţinute în camere luminoase şi răcoroase,la o temperatură de aproximativ 12 grade Celsius.
Rezistă şi în încăperi mai reci de atât,chiar şi sub 0 grade Celsius,dar este mai bine să le ţii acolo puţin timp,în caz contrar,este posibil să le pierzi.
Originare din zone uscate,este indicat ca plantele cum sunt aloea,cactuşii,agava să fie mutate în locuri nu doar răcoroase,ci şi întunecoase.
Numai aşa sunt şanse mari să te bucure cu flori noi la anul. În privinţa temperaturii,ele se simt bine până la 5 grade Celsius.
Şi cum repausul este foarte important pentru regenerarea lor,nici pe ele nu trebuie să le uzi prea des. Este de ajuns o dată pe lună.
Begonia nu se mai udă iarna
Tuberoza,amaryllis sau Steaua Cavalerului,begonia,bletia (o specie de orhidee) şi,în general,toate plantele cu rizomi,tuberculi sau cu bulbi trebuie să fie udate din ce în ce mai rar începând din primele zile ale lunii octombrie,până se usucă.
Apoi le aşezi la întuneric în încăperi cu temperaturi de cel mult 12-13 grade,în ghiveciul lor sau,mai bine,în cutii în care ai pus un strat de pământ pentru flori,de preferat turbă,nisip şi puţină apă,pentru ca la primăvară să le replantezi.
Pentru ca florile să treacă iarna cu bine,este indicat să…
… nu muţi florile în alte ghivece sau să le schimbi pământul,ci doar să le mai adaugi puţin pământ dacă este nevoie;
… opreşti fertilizarea plantelor care intră în repaus şi pe care le ţii la întuneric,iar la celelalte să pui o dată pe lună jumătate din doza obişnuită de fertilizant;
… uzi plantele în cursul dimineţii şi nu seara,pentru că peste noapte le pot putrezi rădăcinile;
… tai din lăstarii de la cerceluş,muşcată,trandafir,leandru.