Cum scapi de mirosurile neplăcute din casă

17 iunie 2011   Casă și Grădină

În casă pot exista multe surse de miros neplăcut: bucătăria, canalul, gunoiul, animalele de casă... Poţi să scapi de ele folosind câteva trucuri simple.

Mirosul din frigider

Se întâmplă uneori ca frigiderul să capete un iz. Pentru eliminarea mirosului,curăţă bine în ­zona burdufului care etanşei­zează uşa,spală tăvile şi rafturile.

Prepară un amestec de oţet alb şi de apă şi şterge interiorul frigiderului cu acest amestec. Lasă-l să acţioneze 20 de minute,apoi clăteşte. Pune în frigider un vas în care ai stors zeama de la o lămâie. Schimbă vasul o dată la două săptămâni.Mirosul de canal

După cum ştii,cel mai uşor ­este să previi. Nu arunca în chiuvetă uleiul în care ai prăjit;grăsimea se va lipi de pereţii conductelor,va râncezi şi va emana acel ­miros neplăcut. O dată la 10-14 zile varsă în chiuvetă apă fiartă amestecată cu zeama de la o lămâie.

Este caracteristic dulapurilor de haine. La începutul şi la sfârşitul verii,scoate la aerisit hainele,şterge cu o cârpă umedă dulapurile,aşază un vas cu lapte cald,pe care-l laşi acolo peste noapte. Pune în colţurile dulapurilor săculeţi cu sare de baie,frunze uscate de tutun,levănţică sau cu leuştean.

Mirosul de bucătărie

Prepararea anumitor mâncăruri lasă uneori un miros neplăcut,pe care nici chiar hota nu-l îndepărtează. Adăugând condimente în mâncare,vei scăpa de mirosul neplăcut.

Dacă găteşti peşte,adaugă puţin ghimbir în reţetă. Nuca pisată pusă în varză va absorbi mirosul caracteristic şi atât de neplăcut. Când foloseşti cuptorul,pune într‑un colţ al acestuia coji de lămâie sau portocală învelite în folie de aluminiu. Când speli cuptorul,adaugă în apa de spălat zeamă de lămâie sau suc de portocale.

Mirosul de tutun

Oricât ai aerisi,mirosul de tutun persistă în casă pentru că se impregnează în mobilă şi în pereţi. Poţi scăpa de el ştergând mobila cu o cârpă înmuiată în apă cu bicarbonat de sodiu. Pune pe fundul scrumierelor cuişoare sau scorţişoară amestecate cu puţin nisip.

Mirosul de urină de animale

Curăţă locul în care au făcut (covor,gresie sau linoleum) cu apă minerală amestecată cu puţin oţet. Pentru parchet,foloseşte soluţie cu bicarbonat. Evită să dai cu clor,pentru că animalelor le place mirosul şi vor face în acelaşi loc.

Mai multe