Cum şi cât congelezi alimentele

23 august 2011   Casă și Grădină

Este sezonul ­legumelor şi al fructelor şi ­ţi-ai propus să-ţi faci ­rezerve pentru iarnă. Iată câteva ­sfaturi pentru congelarea ­corectă a alimentelor, astfel încât la iarnă să le poţi consuma fără grijă!

Calitatea alimentelor pe care le consumăm ne influenţează sănătatea,de aceea trebuie să fii foarte atentă cum le congelezi. Congelarea nu garantează păstrarea calităţilor unui produs la infinit. Chiar dacă este păstrat la -20 de grade,fiecare aliment are o anumită perioadă de timp în care nu se alterează.

Carnea şi peştele

Carnea,tranşată şi ambalată pentru o singură preparare (alimentele decongelate NU se congelează din nou)în pungi speciale,care asigură închiderea ermetică,se poate păstra maximum nouă luni.

Carnea de vită şi de pui se poate păstra 9-12 luni,cea de porc doar patru luni. Peştele crud,cinci-şase luni. Legumele pot fi păstrate nouă-zece luni. Pâinea îşi păstrează gustul şi calităţile aproape şase luni.Produsele lactate

Smântâna se poate păstra în congelator trei luni,untul,brânza şi laptele-patru luni. La congelator se pot păstra şi mâncăruri gătite. Plăcintele (răcite) se împachetează în hârtie de copt,apoi în pungă de plastic.

Aluaturile,plăcintele şi torturile se pot păstra în congelator trei luni. Atenţie! Nu congela mâncărurile fierbinţi! Lasă-le să se răcească şi transferă-le în casolete speciale,care rezistă în congelator.

Toate alimentele trebuie să fie proaspete. Legumele şi fructele trebuie să fie fără lovituri,bine coapte. Se spală sub jet puternic de apă,se şterg bine şi se ambalează în pungi pe care se pune o etichetă cu denumirea produsului şi data congelării.

Congelează produsele în porţii care se consumă o dată. Roteşte pungile cu alimente,aşază pachetele proaspete în spate şi ­adu-le pe cele mai vechi în faţă.

Mai multe