Cum ştii că este bolnav?
Depistată la timp, boala animăluţului tău de companie se tratează mult mai uşor. De aceea, este bine să fii atentă la comportamentul prietenului tău canin, pentru a sesiza orice schimbare.
Din nefericire,animăluţul pe care-l iubeşti şi-l îngrijeşti nu poate vorbi,ca să-ţi spună ce-l doare. Îţi revine datoria însă, în calitate de stăpân,să vezi când ceva nu este în regulă. Detectarea timpurie a bolilor este foarte importantă,pentru că unele dintre ele,dacă se agravează,sunt mult mai greu de vindecat.
Năsucul este prea uscat
Dacă-l ai în grijă de ceva timp,îţi va fi mai uşor să observi orice schimbare. Cât este pui,îi poţi face,fără să depui prea mult efort,un mic control de rutină.
Observă dacă te întâmpină voios şi plin de energie,controlează-i nasul dacă este uscat sau fierbinte (de regulă,acesta este bine să fie umed),dacă ochii,urechile şi nasul sunt curate,dacă scaunul are consistenţă şi dacă există paraziţi interni sau pe blăniţă.
Nu are poftă de mâncare
Un câine sănătos are mereu poftă de mâncare,doarme liniştit pe timpul nopţii şi se joacă fără rezerve cu ceilalţi câini când ieşi cu el în parc.
Orice schimbare de la aceste obiceiuri poate fi un semnal de alarmă. Dacă el caută să se retragă în locuri întunecoase şi nu-şi găseşte poziţia,are blăniţa zbârlită,pielea este lipsită de elasticitate sau plină de pete,este apatic şi nu răspunde la chemările tale,înseamnă că are probleme de sănătate.
Îi cade părul în exces
Blăniţa câinelui tău poate cădea mai mult în acest sezon. Te poţi îngrijora când în ea se formează goluri. Năpârlirea în exces poate fi cauzată de un parazit sau,mai grav,poate fi un semn de otrăvire.
Mai mult,dacă animăluţul îşi scutură des capul,aplecându-l într-o parte,poate fi vorba despre o infecţie la urechi. Dacă se târăşte cu fundul de podea,e posibil să aibă paraziţi interni.
Hrana echilibrată previne îmbolnăvirile
Locul în care a stat animăluţul bolnav trebuie să fie dezinfectat. Aşternuturile trebuie aruncate,pentru a preveni reinfectarea,iar litiera trebuie schimbată.
Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile,îi poţi stimula imunitatea vaccinându-l la timp.
Şi hrana echilibrată,bogată în vitamine şi în minerale,ajută (grăbeşte vindecarea)! În funcţie de boală,medicul veterinar poate stabili un regim adecvat.
Albişor caută un cămin
În urmă cu o lună,a fost găsit în parcarea „Adevărul” cu o lăbuţă ruptă. S‑au strâns bani,a fost operat şi i s‑a pus o placă de metal care va trebui scoasă după trei luni.
Acum Albişor are nevoie de un cămin,chiar şi provizoriu,de unde să nu poată fugi,pentru ca aceia care l-au salvat să îl ducă după cele trei luni din nou la medic.
De menţionat că e de talie mică,e castrat,nu latră şi a surprins chiar şi medicii prin docilitate.
Cei interesaţi sunt rugaţi să sune la 0734.200.934.