Curiozităţi despre tatu

27 iulie 2015   Casă și Grădină

De baştină de pe continentul american, tatu este un mamifer fascinant. Din păcate, se află pe cale de dispariţie, în întreaga lume existând doar circa 30.000 de exemplare.

 Noctambul de felul lui 

Asemenea tuturor animalelor cu platoşă cornoasă,tatu nu prea se arată la lumina zilei,preferând să stea ascuns în pământ,alături de indivizi de acelaşi sex,în galeriile pe care şi le sapă singur. Chiar şi în căutarea hranei porneşte numai după lăsarea întunericului. Nu este foarte pretenţios în această privinţă,fiind obişnuit să consume insecte,viermi,melci,cadavre de animale şi,la nevoie,rădăcini şi seminţe.

  Sistem reproductiv unic printre mamifere  

Femelele tatu nasc patru (sau multiplu de patru) pui gemeni identici,de acelaşi sex. Sistemul reproductiv cu totul neobişnuit,care permite dezvoltarea mai multor embrioni în acelaşi ou,mai are ca şi curiozitate faptul că implantarea embrionică durează foarte mult timp,chiar şi doi ani. Dar odată ce „s-a prins“,gestaţia este destul de scurtă şi,într-un interval cuprins între 60 şi 120 de zile (perioada creşte corespunzător numărului de embrioni),se nasc puii.

Se transformă în minge    

Există mai multe specii de tatu:uriaş,pitic,cu peri ţepoşi,cu carapace moale etc. În evidenţă iese,prin comportamentul pe care îl are în condiţii de stres (când îi este frică sau este prins),tatuul-sferă. Acesta îşi ascunde capul,coada şi picioarele aşa încât întregul corp formează o minge ce poate fi rostogolită în toate direcţiile,fără a se desface.

Mai multe