DECO: Aşa poţi avea o casă ecologică
Casa este căminul nostru,locul în care vrem să nerelaxăm după o zi obositoare. Şi cum tot ce provine din natură ne face bine,soluţia e simplă:o casă în „comuniune“ cu natura.
„Casa ecologică are o atitudine prietenoasă faţă demediu. Materialele de construcţie şi finisajele sunt naturale (ecologice şireciclabile),au o durată lungă de viaţă,iar procesul lor de fabricare nu ducela poluarea mediului. Materialele utilizate pentru finisajele exterioare suntlemnul,piatra,ceramica,vata de celuloză,pluta,pământul etc.”,spunearhitectul Alexandra Dugan.
Schimbă becurile
Tradiţionalelor becuri de iluminat le-au luat locul noilebecuri eco,fluorescente,mult mai economice. Deşi au preţul mai mare,acesteaconsumă cu 75% mai puţină energie. Durata de viaţă a unui bec eco esteînsă impresionantă:de 10 ori mai mare faţă de cea a becurilor incandescente.
Încearcă parchetul din bambus
Bambusul este o plantă rezistentă la medii ostile,iarparchetul realizat din el este o alternativă ecologică la lemnul masiv. Deşi bambusul este mai degrabă o plantă ierboasă decâtlemnoasă,este rezistent şi dur,aceste calităţi făcând din el un materialperfect pentru pardoseala locuinţelor.
Alege mobila biodegradabilă
Mobila fabricată din materiale naturale este 100% biodegradabilă. Chiar dacă sunt mai scumpe,obiectele de mobilier din lemn,răchită sau rattan au o viaţă mai lungă şi nusunt dăunătoare mediului înconjurător. Dacă te-ai hotărât să scapi de pieseledin materiale artificiale,nu le arunca însă la întâmplare. Du-le la centrele specialamenajate pentru reciclarea lor.
Decorează natural
Ornamentele din plastic sau din alte materialeartificiale nu numai că nu-şi au locul într-o casă eco,dar nu mai sunt nici lamodă. Se poartă naturalul,decoraţiunile cum sunt florile în ghiveci sau învaze şi piesele confecţionate din materiale neprelucrate ca lemnul,scoicile,pietrele etc.