Descoperă beneficiile surprinzătoare ale pelinului
Pelinul este o plantă foarte populară în România, fiind folosită în medicina tradiţională încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea problemelor digestive şi hepatice. Cea mai simplă modalitate prin care poate fi folosit pelinul este sub formă de ceai, dar recomandat este să fie administrat numai sub atenta supraveghere a unui specialist.
Iată ce proprietăţi are ceaiul de pelin:
Digestive
La nivel digestiv, pelinul îndeplineşte două funcţii principale: În primul rând, ajută la combatarea mai multor probleme, inclusiv durere, flatulenţă, diaree şi vărsături. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea acestei plante pentru a trata arsurile la stomac sau hernia hiatală. În al doilea rând, este un remediu digestiv. Astfel, stimuleaza apetitul şi creşte secreţia de sucuri gastrice, fiind recomandat persoanelor cu o digestie lentă.
Hepatice
Atunci când ficatul nu îşi mai poate îndelini funcţia, apar probleme ca oboseală, greutate în dizolvarea grăsimilor, probleme de vedere, căderea părului. Rolul pelinului este de a decongestiona ficatul şi de a stimula funcţia acestuia, precum şi vezica biliară. În general, plantele medicinale acide, cum ar fi boldo şi anghinarea, stimulează funcţia ficatului.
Purificatoare
Datorită proprietăţilor sale hepatice, pelinul este o opţiune excelentă pentru detoxificarea corpului. la urma urmei, ficatul are rolul de a curăţa sângele şi de a elimina substanţele toxice. Aşadar, un specialist îţi poate recomanda să bei o ceaşcă de ceai de pelin la fiecare 3-6 luni.
Cum poate fi folosit pelinul:
Cea mai simplă, mai ieftină şi cea mai eficientă modalitate de a folosi pelinul este în ceai şi pentru o perioadă scurtă de timp. Ţine cont de recomandarea specialistului. Evită să foloseşti planta medicinală după cum crezi tu. Vei preveni astfel efectele negative care pot să apară.
Pentru a aplica topic, înmoaie un prosop în ceai de pelin şi aplică-l pe zona abdominală pentru a atenua problemele digestive sau durerea. Ca în cazul tuturor infuziilor de plante medicinale, pelinul nu trebuie să fie fiert niciodată. Adaugă-l când apa este caldă.
Contraindicaţii:
- Plantele medicinale pot fi, de asemenea, nocive dacă sunt luate în exces sau fără cunoştinţe ample, aşa că recomandat este să consulţi întotdeauna un medic.
- Consumul de pelin nu este recomandat femeilor însărcinate şi persoanelor cu ulcere gastrice.
- Nu trebuie să foloseşti pelinul în abuz şi ar trebui să iei numai doza indicată de o persoană specializată.