E bolnav sau prea gras? Pune-l la dietă!

24 martie 2011   Casă și Grădină

Există două situaţii în care animalul se pune la dietă. Prima: atunci când este prea gras şi trebuie să consume hrană săracă în grăsimi şi în glucide. Nu trebuie să-i scădeţi neapărat raţia, dacă animalul este mâncăcios.

Cantitatea poate fi ca şi înainte,în schimb,în ceea ce priveşte consistenţa,are un conţinut caloric scăzut. În felul acesta,animalul nu mai acumulează energie care se transformă în grăsimi.

Al doilea caz este atunci când câinele sau pisica au diverse probleme de sănătate:afecţiuni urinare,metabolice (diabet),cardiace,hepatice,locomotorii (spondiloză,artroză) sau afecţiuni tumorale.

Mâncarea pentru un animal bolnav trebuie să conţină diverse elemente nutriţionale care fac bine organismului sau să nu conţină nutrienţi care îi fac rău.

Spre exemplu,celor cu afecţiuni renale li se va da hrană cu puţin calciu,fosfor şi proteine,celor diabetici,hrană săracă în glucide.

Animalelor cu probleme digestive li se dă hrană săracă în grăsimi,iar celor cu intoleranţă alimentară,alergici,li se introduce alte tipuri de proteine. Practic,vorbim despre un medicament mascat în mâncare.

Din nou,aşa cum oamenii fac tratement pe o perioadă determinată sau pentru toată viaţa,şi animalul poate ţine această dietă în permanenţă sau doar o perioadă cuprinsă între una şi două luni.

Hrana-medicament,doar la recomandarea medicului

Alimentele special concepute să trateze sau să completeze un tratament stabilit de medicul veterinar poartă numele de dietă veterinară. Ea se adresează diverselor tipuri de afecţiuni ale animalelor şi e administrează doar la recomandarea medicului. Se găseşte în clinici sau în cabinete veterinare.

Aşteptăm întrebările dvs. la adresa:urgente_veterinare 9331@yahoo.com

Mai multe