E vremea să faci bulion pentru iarnă!

28 iulie 2011   Casă și Grădină

De obicei aştepţi toamna pentru a prepara bulionul, dar ce-ai zice dacă ai face o parte acum? E avantajos. Inginerul horticultor Costel Savin îţi explică de ce.

„Este o perioadă de suprapunere a tomatelor din solarii,care se cam sfârşesc,cu tomatele din câmp,care încep şi apoi «se îmbolnăvesc»,pentru că nu sunt tratate corect şi nici protejate de folie.

Acum (în primele 2-3 săptămâni din luna august) sunt cele mai scăzute preţuri la tomate. Apoi,preţurile vor începe să urce,mai ales spre toamnă,odată cu scăderea ofertei”,spune Savin.

De asemenea,el recomandă pentru bulion tomatele lungi,de tip Roma sau Romec. „Deşi nu sunt foarte dulci în salate,ci cam făinoase,pentru bulion sunt grozave,pentru că au multă pulpă. Apoi,un tas de cântar plin cu tomate rotunde cântăreşte 3 kg,pe când unul cu tomate alungite,2 kg”,explică horticultorul.

El dă şi o reţetă ţărănească de bulion

1.Opăreşti tomatele şi le scoţi pieliţele

2. Le toci cu tot cu semninţe

3. Le fierbi cât consideri. Nu adaugi niciun conservant.

4. Le pui în sticle cu gura mai largă (tip sticle de lapte). Sticlele este bine să fie foarte pline înainte de închidere.

5. La gura sticlelor pui un ardei iute,apoi le închizi

6. Păstrezi sticlele la loc răcoros,eventual într-un beci,dacă ai posibilitatea.

Mai multe