Febra papagalilor se poate transmite la om

24 martie 2011   Casă și Grădină

Papagalii ne încântă privirea cu penajul frumos colorat şi ne amuză cât sunt de guralivi. E bine să ştii însă că pot fi purtătorii unei boli ce se transmit şi la oameni.

Pe aceeaşi temă:

Când trebuie să-l duci de urgenţă la veterinar

Casa,un pericol pentru papagali

Papagalul tău ştie să vorbească?

Psitacoza,sau febrea papagalilor,este o boală infecţioasă gravă care afectează peste 150 de specii de păsări. Boala se poate transmite şi la om,putând provoca pneumonii severe.

Simpromele bolii

Boala,cauzată de bacteria Chlamydophila psitacci,poate fi asimptomatică,adică păsările pot fi purtătoare ale infecţiei fără a avea simptome,iar boala se declanşează doar în condiţii de stres sau de imunitate scăzută.

Simptomele cel mai des întâlnite sunt:

-Conjunctivită-dificultăţi de respiraţi-diaree -lipsa poftei de mâncare-pene sburlite-secreţii nazale-strănut

Cum o tratezi

Cu cât boala este diagnosticată mai repede,cu atât şansele de vindecare cresc. Du papagalul la cabinetul veterinar de îndată ce observi unul sau mai multe dintre simptome. Tratamentul este de durată,se face cu antibiotice şi nu oferă imunitate,deci pasărea poate contacta din nou boala.

Aşa previi apariţia bolii

În primul rând,cumpără animale de companie doar de la crescători de încredere,care asigură condiţiile de igienă corespunzătoare. Boala se transmite atât la păsări,cât şi la oameni,prin excrementele şi secreţiile nazale ale păsărilor bolnave. Păstrează curăţenia în colivie,protejează-ţi faţa cu o mască atunci când o cureţi,pentru a evita să inspiri particulele de praf şi excremente uscate.

Sfat!

În cazul în care ai simptome de gripă. Nu uita să informezi medicul că ai păsări de companie.

Mai multe