Floarea care aduce norocul

24 martie 2011   Casă și Grădină

Originarădin regiunile tropicale africane şi asiatice,Clerodendroncunoaşte peste 400 de specii,arbuşti sau plante agăţătoare.Unele dintre ele se găsescşi la noi. Cultiv-o şi tu,se spune că aduce noroc.

Multă lumină şi umiditate

Îi place lumina,dar nu soarele puternic. Preferă solulfertil şi bine drenat(turbă,pamânt de frunze,mraniţă,pamânt de gradină),cu pH uşor acid. Pământulplantelor de ghiveci trebuie înnoit cu un strat proaspăt în fiecare an.Nu suportă aerul uscat. Când este foarte cald,stropeşte-i frunzele cu apa de două ori pe zi. Primăvara şi vara se udă de douăori pe săptămână,iariarnatrebuie ţinută într-un loc luminos şi udată rar.

Fereşte-o de dăunători

Poate fi atacată depăianjeni sau musculiţe albe dacă umiditatea scade prea tare.De obicei,este necesară stropirea cu insecticid la aproximativ zecezile.Din aprilie până înseptembrie se aplică îngrăşământ lichid în apa de udat,o dată la două săptămâni.

Varietăţi de Floarea norocului

Clerodendrum trichotomum,originară din Chinasi Japonia,este un copacel cu frunze căzătoare,flori albe şi parfumate.Înfloreşte vara târziu.

Clerodendrum bungeieste un arbust cu frunze căzătoare,potrivit pentru gardviu sau în grupuri izolate. Florile roz închis înfloresc din vară până toamna.

Clerodendrum thomsoniaeare flori alb-crem din care se desface o corola depetale roşii. Arbustul este originr din Africa de Vest.

Clerodendron ugandeseeste originară dinAfrica tropicală şi are florile de forma unor fluturaşi bleu. Se adapteazăperfect condiţiilor din apartament.

Mai multe