Floarea de bumbac, preţioasă pentru fibrele sale

20 august 2016   Casă și Grădină

Cultivarea bumbacului a început acum aproximativ 7.000 de ani, în Mexic, dar şi pe teritoriile unor ţări precum India şi Pakistan.

Din aproape 43 de specii,doar 4 sunt cultivate la scară largă,iar planta de bumbac (Gossypium) creşte acum în părţile tropicale şi subtropicale ale Asiei,Africii,Australiei şi Americii.

Florile de bumbac pot fi de mai multe culori.Oamenii cultivă bumbac deoarece reprezintă o sursă valoroasă de fibre textile. Variantele cultivate au o tulpină dreaptă – care devine lemnoasă în timp – cu multe ramuri în partea superioară. Bumbacul are flori albe,galbene sau roşii-violet.

Fibrele sale sunt prelucrate.Fructul de bumbac eliberează o capsulă,iar atunci când nu s-a maturizat complet,aceasta acoperă fibrele albe care protejează seminţele din interior. Când capsulele sunt mature,ele se deschid în patru segmente pentru a elibera seminţele,iar fi brele de bumbac devin vizibile. Acestea pot fi prelucrate industrial şi transformate în fire sau aţă. Sunt folosite la fabricarea unor ţesături,care lasă pielea să respire. Pentru că rezistă la temperaturi mari,bumbacul este cea mai folosită fibră naturală în procesul de fabricare a hainelor.

Mai multe