Floarea Paştelui – clopoţeii care anunţă zilele calde

13 aprilie 2015   Casă și Grădină

Originară din nordul Europei, Fritillaria imperialis îşi etalează coroana de flori în prima jumătate a lunii aprilie. La noi, e cunoscută sub o mulţime de nume: Candelabru, Laleaua Împăratului, Floarea Regească, Denii, Primăvărică....

Coroana portocalie sau galbenă

Planta,care poate atinge înălţimi de 20 cm – 1,5 m,„explodează“ în buchete de 4-8 clopoţei situaţi la capătul fiecărei tije,sub un mănunchi asemănător frunzelor. Preferă locurile însorite. Florile sunt galbene,portocalii sau roşii şi înveselesc grădina. Se înmulţeşte prin bulbi. Pe cei mari,plantează-i toamna (lunile septembrie,octombrie),în sol umed (humus),bine drenat,la o adâncime de 3 ori mai mare ca înălţimea bulbului. Ca să nu putrezează,bulbii se aşază pe un strat de pietriş fin sau nisip,apoi se acoperă totul cu pământ.

Cum o îngrijeşti

Pentru ca bulbii să nu îngheţe pe timp de iarnă,acoperă solul în care i-ai plantat cu frunze sau cu fân-  pe care le dai la o parte la începutul primăverii. O dată la 3 ani,la sfârşitul verii,trebuie să desfaci tufele şi să separi bulbii de dimensiuni mari de cei mici. Bulbii de mici dimensiuni nu înfloresc imediat în anul ce urmează,ci după 2 ani,de aceea trebuie plantaţi separat de bulbii mari. Când florile plantei se usucă,taie gradual tijele ofilite.

Alungă cârtiţele

Grădinarii cu experienţă susţin că Floarea Paştelui poate să alunge cârtiţele! Rădăcinile acesteia emit un miros neplăcut pentru animăluţul subpământean.

Mai multe