Flori care vestesc primăvara
În această perioadă ai toate şansele să vezi cum primele tije de flori reuşesc să străpungă solul, care până mai ieri era îngheţat, sub stăpânirea iernii. Tijele fragile vor înflori curând şi se vor transforma în vestitorii unui anotimp mai cald.
Când eram copil,nu exista primăvară în care să nu ies la joacă în grădina părinţilor mei,chiar dacă vremea nu era chiar prietenoasă.Odată cu topirea ultimelor zăpezilor,în aşteptarea primăverii,îmi plăcea să dau o mână de ajutor bulbilor de zambile şi de narcise. Încercam să dau la o parte bulgării de pământ,care mie mi se păreau mult prea grei pentru firavele firicele verzi. Zi după zi,eram martor la un miracol al naturii. Frunze şi tulpini creşteau de sub pământ,din bulbi,iar în cel mai scurt timp se iveau petalele viu colorate şi puternic parfumate,pe care le admiram neîncetat.
Ghiocelul- primul clopoţel
Ghioceii comuni (Galanthus nivalis) au flori micuţe şi extrem de elegante,care sunt atât de albe,încât par a fi transparente în lumina soarelui primăvăratic. Şi-au câştigat un loc fruntaş în inimile noastre,mai ales că sunt consideraţi vestitorii oficiali ai primăverii. Pot fi plantaţi aproape oriunde în grădină şi se integrează perfect. Au 2-3 frunze pe mica tulpină şi înfloresc primăvara foarte devreme. Dacă vrei să îi cultivi,reţine că le plac zonele parţial sau total umbrite şi solurile umede şi bine drenate.
Zambilele,o explozie de culori
Aceste plante decorative numite şi iacint (Hyacinthus orientalis) sunt originare din Orientul Mijlociu,iar una dintre trăsăturile lor de marcă este parfumul extrem de dulce. Florile zambilelor oferă un adevărat spectacol de culori,începând cz nuanţe de purpuriu,violet,albastru şi până la roz,roşu,alb sau galben. Ca să crească în condiţii optime,au nevoie de mult soare şi de un sol fertil,bine drenat.
Brânduşele,delicate şi colorate
Aceste flori fragile au dimensiuni mici şi cresc aproape de sol,tocmai de aceea sunt perfecte pentru marginile sau bordurile grădinilor. Se înalţă până la 15 cm şi au flori albe,galbene,violet sau chiar modele cu dungi. Preferă solurile bine drenate,în umbră parţială sau în zone complet însorite. Dacă îţi plac brânduşele,plantează-le toamna,pentru a te bucura de florile lor primăvara devreme. Brânduşa de munte,de un mov inconfundabil,poate fi admirată îndeosebi la altitudine,şi creşte în pământul reavăn,după topirea zăpezilor.
Parfumatele narcise
O altă plantă cu bulb foarte răspândită în grădinile din ţara noastră reuşeşte în fiecare primăvară să ne dea gata cu florile sale albe şi galbene,şi cu parfumul îmbătător. Narcisa albă (Narcissus tazetta) poate creşte până la 80 cm în înălţime. Are petale albe simetrice,în centrul cărora se află o coroană galbenă. În Franţa este cultivată îndeosebi pentru extragerea unui ulei esenţial preţios. Narcisa galbenă (Narcissus pseudonarcissus) este mai pitică în raport cu ruda ei şi creşte din bulb până la 20 cm în înălţime. Florile ei sunt de un galben aprins şi se deschid primăvara devreme. Partea centrală seamănă izbitor cu o trompetă.
Bine de ştiut!
Atunci când vrei să cultivi narcise,acestea trebuie plantate în grupuri sau cuiburi de câte 10. Tot ce trebuie să faci este să alcătuieşti un cerc din 7 bulbi,iar 3 dintre ei îi aşezi în centrul cercului.