Flori protejate de lege în România. 5 plante rare, dar magnifice

20 martie 2016   Casă și Grădină

Pe crestele munţilor sau pe pajişti, o mulţime de flori unice aşteaptă să fie admirate, fotografiate, însă în niciun caz smulse din sol. Iată care sunt acele flori protejate de lege în România.

Legea le ocroteşte pentru că sunt rare sau fiindcă cresc doar pe un areal extrem de restrâns.

1. Flori protejate de lege în România - Floarea de colţ

Numită şi florea reginei sau siminic,a fost declarată monument al naturii din 1933. Creşte pe stâncile calcaroase,pe versanţi abrupţi sau pe pajişti montane. Din Munţii Bucegi până-n Ceahlău,poţi avea şansa de a o întâlni. În Munţii Apuseni,florea răsare la cea mai mică altitudine din Europa (600 m). În tradiţia populară,reprezintă simbolul dragostei şi al purităţii sufleteşti. Dacă o zăreşti,nu o culege! Sau,dacă nu rezişti ispitei,rupe doar partea aeriană a plantei,lăsând rădăcina care poate reînflori în sezonul următor. 

2. Garofiţa Pietrii Craiului

Când zici Garofiţa Pietrii Craiului,îi rosteşti automat şi muzicala denumire în latină,Dianthus callizonus. Iubitorii muntelui o cunosc bine şi o preţuiesc,pentru că este o specie endemică,unică în lume – adică creşte doar pe teritoriul restrâns al acestui lanţ muntos,calcaros,din ţara noastră. A fost descoperită de doi botanişti ardeleni,însă originea ei exactă nu este cunoscută nici astăzi. Tulpina are o singură floare-o corolă rozalie,formată din 5 petale dantelate la partea exterioară.  De planta respectivă se leagă o mulţime de legende. Ocroteşte-o dacă o zăreşti – adică,nu o culege!

3. Flori protejate de lege în România - Papucul Doamnei

În întreaga Europă,Papucul Doamnei este pe cale de dispariţie – iar în multe zone nu mai creşte deloc. Se numără printre primele,pe lista plantelor protejate de lege. La noi,planta e apărată din 1938,prin Decret Regal. Asta nu-i împiedică însă pe amatorii de suvenire să o culeagă fără milă. Creşte în umbra pădurilor de fag,pe coaste însorite,pe terenuri calcaroase. Tulpina ei poartă o floare unică,galbenă cu rubiniu,asemănătoare unui papuc regal. Mai poate fi întâlnită în prezent doar pe crestele din Bucegi,Ceahlău,Făgăraş şi Retezat.

4. Bujorul românesc

Este o altă specie endemică,întâlnită numai în pădurile din Dobrogea şi,izolat,în Oltenia şi în sudul Moldovei. Floarea roşie are mai puţine petale decât bujorul de grădină. Specia e protejată de lege din perioada interbelică. Poţi s-o admiri în toată splendoarea ei în Parcul Natural Comana din judeţul Giurgiu.

5. Flori protejate de lege în România - Nufărul termal

Este o specie endemică,care creşte numai în apele călduţe ale pârâului Petea,din zona Băilor Felix (lângă Oradea). Nufărul termal a fost descoperit în 1789. A fost declarat monument al naturii în 1931. Creşte şi în centrul staţiunii Băile Felix,într-o rezervaţie naturală care mai cuprinde lotuşi,broaşte ţestoase. Nuferii au culoarea alb-gălbuie şi un parfum discret  – a nu fi confundaţi cu lotuşii roz! Spre deosebire de alte flori,nuferii termali se deschid seara şi se închid dimineaţa,în jurul orei 10.

Citiţi şi: Cum alegi buchetul de mireasă

Mai multe