Forţa vindecătoare a terapiei cu apa
Hidroterapia presupune folosirea apei pentru tratament, pentru recuperare şi în scop preventiv. Terapia include cura externă cu ape minerale, cura marină, precum şi diverse alte metode care folosesc proprietăţile benefice ale acestui compus esenţial pentru viaţă.
Apa te ajută să scapi de stres
Efectele vindecătoare ale apei sunt bine cunoscute. Băile cu apă minerală,tratamentele în mediu marin şi aquaterapia în piscină sunt tot atâtea posibilităţi de tratament şi recuperare la care oricine are acces.
În terapii se foloseşte apa aflată sub orice formă – gheaţă,lichid,abur – punându-se baza pe capacitatea ei de a stimula terminaţiile nervoase aflate la nivelul pielii şi de a impulsiona circulaţia sangvină. Toate acestea duc la un răspuns imunitar şi hormonal pozitiv.
Sunt terapeuţi care susţin că apa facilitează circulaţia energiilor benefice,de aceea poate trata afecţiuni precum durerea de cap,hipertensiunea,reumatismul. Apa aduce relaxare,stare de bine,calmează durerea şi alungă stresul.
Băi de leac la tine acasă
N-ai timp şi nici resurse financiare pentru cure la mare sau în staţiuni? Poţi să faci terapie cu apă chiar la tine în cadă.Iată câteva idei:
-Baie cu sare de mare,pentru fortificare. Sarea de mare este excelentă pentru a-ţi întări organismul fragilizat de iarna îndelungată.
Cum faci? Pune în apa din cadă două mâini de sare,cufundă-te în „valuri” 15 minute,clăteşte-te cu apă limpede şi înfofoleşte-te bine într-un halat. Transpiră,savurând o cană cu ceai de soc.
-Cura cu săruri de sulf este indicată pentru afecţiuni musculare şi articulare,artroză,spondiloză cervicală şi lombară,hipertensiune arterială.
Cum faci? Dizolvă în apa de îmbăiere sarea de baie respectivă.
Nu se recomandă în caz de hipotensiune,de hipertensiune în stadiu avansat,de insuficienţă cardiacă sau dacă ai afecţiuni dermatologice.
-Baie cu ceai verde pentru revigorare. Ceaiul verde are şi un excelent efect energizant şi antiinflamator,în caz de arsuri solare.
Cum faci? Prepară o infuzie concentratată din patru linguri de ceai verde la un litru de apă,adăugând planta în apa care încă nu a dat în clocot-asta pentru a-i păstra intacte proprietăţile terapeutice. Varsă infuzia în apa din cadă.
-Baie cu ovăz,bună împotriva iritaţiilor. Pentru a-ţi calma pielea iritată,apelează la o baie cu ovăz.
Cum faci? Pune 250 de grame de ovăz într-un săculeţ de tifon,pe care îl legi bine la gură. Ţine săculeţul în apă clocotită,5 minute,varsă lichidul rezultat în apa din baie şi tamponează-ţi blând pielea.
-Baie cu uleiuri esenţiale,ca să te relaxezi. Alege uleiul în funcţie de efectul pe care vrei să-l obţii:lavanda are rol calmant şi relaxant,ylang-ylang – uşor euforizant şamd.
Cum faci? Optează pentru uleiuri esenţiale blânde,diluează-le cu puţin lapte praf sau cu o sare de baie spumantă,înainte de a le adăuga în apa călduţă. „Doza” pentru o baie este de 10 picături.
Atenţie!Cere sfatul doctorului dacă eşti însărcinată.
Staţiuni balneo-climaterice în România
În concediu,optează pentru terapia cu apă în următoarele staţiuni:
Slănic Prahova.Situată la doar 120 km de Capitală,staţiunea îţi dă posibilitatea să faci hidroterapie cu apă minerală salină,cu plante,hidrokinetoterapie la cadă sau la bazin.
Sinaia.Apa minerală de la izvorul numit Valea Câinelui e folosită pentru băi cu plante medicinale,băi cu esenţă de brad,duş subacval.
Băile Govora.Ai de ales între băi calde cu ape minerale,băi cu esenţă de brad,băi cu bioxid de carbon,masaj subacval.
Băile Olăneşti.Poţi face hidroterapie pentru afecţiuni dermatologice – psoriazis,acnee,dermatite seboreice.
Călimăneşti-Căciulata.Apele izvorului Căciulata sunt similare celor de la Evian şi Vittel,susţin specialiştii. Se spune că şi Napoleon al III-lea a folosit apele minerale din zonă pentru a-şi trata un rinichi bolnav.