FOTO Plante frumoase, dar periculoase. Le ai şi tu în casă şi te pot îmbolnăvi

12 noiembrie 2020   Casă și Grădină

Cum stăm mai mult în interior, plantele ne ajută să ne simţim mai aproape de natură. Dacă şi ţie îţi place să-ţi umpli casa cu plante la ghiveci, ai mare grijă ce alegi! Unele aduc bucurie, datorită frumuseţii frunzelor şi a florilor, dar sunt foarte otrăvitoare.

Atunci când îţi decorezi casa casele, te interesează mai degrabă aspectul estetic, inclusiv în privinţa alegerii plantelor. La unele dintre acestea ar trebui să fii mai atent, pentru că îţi pun sănătatea în pericol.

O plantă aduce bucurie şi un pic de culoare, dar te poate şi intoxica. Copiii şi animalele de companie ar trebui să fie ferite de ele prin aşezarea ghivecelor la înălţime. Dacă ai una sau mai multe dintre aceste plante, asiguraţi-vă că porţi întotdeauna mănuşi atunci când le atingi şi că toţi cei mici ai casei nu ajung la ele.

Degeţel roşu sau Digitalis purpurea

Cunoscută şi sub numele degeţel roşu, această frumoasă floare nu lipseşte din multe grădini ornamentale şi înfrumuseţează multe case.

Ceea ce puţini ştiu este că frunzele, florile şi chiar seminţele ei au o substanţă numită digoxină care poate fi fatală pentru animalele şi oamenii care o înghit.

Din cauza toxicităţii sale, cei care o aleg pentru a le decora casa îşi asumă un risc destul de mare pentru sănătatea lor şi a celor care le trec pragul locuinţei, mai ales pentru copii şi animale de companie.

Caladium

Are frunzele în formă de inimă. Sunt frumoase şi fac locuinţa mai primitoare. Totuşi, această plantă poate fi periculoasă şi otrăvitoare.

În situaţia în care animalele sau copiii intră în contact cu frunzele ei, pot avea dificultăţi de respiraţie. Dacă se întâmplă acest lucru, cel mai bine este să spălaţi zona afectată cu apă rece şi să contactaţi un specialist în toxicologie sau să mergeţi de urgenţă la un spital.

Planta-creion

Oricât de frumoasă ar părea, Euphorbia tirucalli are o sevă corozivă care poate duce la apariţia unor iritaţii severe ale pielii şi ale ochilor. De aceea, această plantă trebuie mânuită cu grijă, cu ajutorul unor mănuşi şi chiar cu o protecţie pentru zona ochilor.

Dacă seva ei intră în contact cu ochii, poate provoca iritaţie, mâncărime şi senzaţie de arsură locală. În plus, poate afecta vederea.

Suliţa aricană ori Sanseivieria

I se mai spune „planta şarpelui‟. Sanseivieria este o plantă de interior care poate să mascheze un defect al unui colţ al casei şi să înfrumuseţeze locul acela. Pe de altă parte, când o alegi, trebuie să iei în calcul că are o substanţă numită saponină, toxică dacă este înghiţită. Saponina poate provoca greaţă, vărsături şi diaree, deci este mai bine să ţii departe de ea animalul de companie şi copiii mici.

Iedera dracului sau Pothos

Are frunze mari, cu o formă frumoasă, care dau eleganţă oricărui loc în care sunt aşezate. Numele ei poate părea puţin ciudat, dar probabil l-ai mai auzit: iedera dracului. Şi această plantă are substanţe toxice. Frunzele ei conţin oxalat de calciu care, în caz de ingerare, poate duce la iritaţii ale buzelor, limbii şi gurii, salivare excesivă şi vărsături.

Filodendronul

Este o plantă populară, de aceea înfrumuseţează multe apartamente. Din păcate, şi frunzele ei conţin substanţa numită oxalat de calciu, care provoacă dureri şi dificultăţi la înghiţire. Această plantă frumoasă trebuie să fie aşezată la înălţime sau într-un loc în care copiii mici şi animelele de companie nu pot ajunge cu uşurinţă.

O plantă aduce bucurie şi un pic de culoare, dar te poate şi intoxica. Copiii şi animalele de companie ar trebui să fie ferite de ele prin aşezarea ghivecelor la înălţime. Dacă ai una sau mai multe dintre aceste plante, asiguraţi-vă că porţi întotdeauna mănuşi atunci când le atingi şi că toţi cei mici ai casei nu ajung la ele.

FOTO: Instagram

Mai multe