Freziile, parfumatele flori ale primăverii
Se numără printre cele mai gingaşe plante, care-ţi colorează camera, balconul sau grădina în culori vii. Se spune că freziile îşi răspândesc mireasma doar acolo unde se simt protejate.
Numele plantei datează din 1886,când botanistul Christian Friedrich Ecklon a numit floarea în onoarea prietenului şi a medicului german Friedrich Heinrich Theodor Freese. De regulă,frezia se dezvoltă în soluri nisipoase,la marginea pădurilor şi în apropierea apei,dar poate creşte şi în glastră ori în grădini. În toată lumea există în jur de 1.800 de specii de frezii.
Au nevoie de multă lumină
Originare din Africa,freziile se acomodează fără probleme climatului din ţara noastră,dacă sunt respectate câteva reguli. Acestea plante au tulpini subţiri,frunze în formă de sabie şi flori asemănătoare pâlniei,în culorile curcubeului,şi iubesc soarele. De aceea,trebuie plantate în locuri în care razele de lumină ajung cu uşurinţă. În plus,florile trebuie ferite de ger şi de îngheţ,pentru că nu rezistă temperaturilor mai mici de 5 grade Celsius.
Info:Datorită aromei intense,freziile sunt folosite în producerea parfumurilor.
Se înmulţesc prin bulbi şi seminţe
Înmulţirea freziilor se poate face prin bulbi ori seminţe. Dacă optezi pentru prima variantă,ai grijă să plantezi bulbii,de forma unor cepe mici,cu partea ascuţită în sus,la o adâncime de 6-8 cm. Sădează bulbii în sol afânat şi bine drenat,care conţine nisip şi îngrăşământ.
Cum alegi bulbii
Înainte de a-i planta,ai grijă ca bulbii să aibă ţesutul dur la palpat şi să nu prezinte pete mucegăite. Optează pentru cei care sunt mai mari,pentru a face cât mai multe flori. Primele frezii vor apărea la trei luni după sădirea bulbilor.
Nu trebuie udate foarte des
Când planta este în creştere,trebuie s-o uzi regulat. Dacă după ploaie apa are tendinţa să băltească,este bine să îmbunătăţeşti drenajul,pentru ca rădăcinile freziilor să nu putrezească. Poţi adauga îngrăşământ natural.
Îndepărtează-le frunzele şi florile veştede
Pentru ca freziile să înflorească,înlătură părţile uscate. După ce frunzele s-au ofilit,iar florile s-au trecut,udă planta din ce în ce mai rar. Scoate-i bulbii şi depozitează-i în locuri umbroase şi răcoroase,pentru a-i replanta anul următor.
Trucul Click!pentru femei
Freziile tăiate rezistă mult mai mult în apă dacă le ţii într-un mediu apropiat celui din care provin. Pune într-o vază încăpătoare apă călduţă,curată şi proaspătă şi lasă recipientul pe pervarz. Îndepărtează frunzele care pot ajunge sub apă şi taie florile folosind o foarfecă sau un cuţit bine ascuţit.